Annons

Varbergsbo mister sitt hem efter sjukskrivning

Varberg Varbergsbon blev sjukskriven, kom efter med hyran och blev uppsagd. Kvinnan tog strid för sitt hem, men det hjälpte inte. Hovrätten slår fast att hennes kommunala värd gjorde rätt som rev kontraktet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Försäkringskassans handläggning duger inte som förklaring till sena hyresinbetalningar flera månader i sträck. Varbergs Bostad sade upp hyresgästen, och har nu fått rätt i högsta instans.

Hem & Hyra har tidigare berättat om kvinnan i Varberg, som i nära 40 år skött sina hyresinbetalningar till kommunägda Varbergs Bostad.

Men när hon blev sjukskriven för ett par år sedan uppstod ett inkomstglapp medan Försäkringskassan handlade hennes ärende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan kom efter med hyran, och var ikapp först efter ett drygt år. Då var det för sent.

Värden tröttnade på de sena inbetalningarna efter något halvår, och skickade en varning. Men förseningarna fortsatte, och förra vintern sades kvinnan upp.

Annons

Sedan dess har ärendet valsat runt i rättsmaskineriet. När ärendet i våras togs upp i hovrätten framhöll kvinnan att hon är ikapp med hyran sedan förra sommaren. Hon kontaktade värden så fort hon märkte att inkomsten dröjde, och tolkade bolagets bemötande som att hon fick ett uppskov med inbetalningarna.

Läs ocksåLena sades upp efter 40 år

Med hjälp av Hyresgästföreningen har kvinnan också försökt förmå värden att gå med på ett så kallat korttidsavtal, för att få bevisa att hon klarar sina betalningar. Det har Varbergs Bostad inte varit intresserade av.

Hyresnämnden godkände uppsägningen i november förra året. Och inte heller hovrätten ser nu några skäl till varför kvinnan skulle få behålla kontraktet. Flera månadshyror har betalats minst en vecka för sent även efter varningen. Detsamma hände flera gånger efter uppsägningen.

Annons

Även om kvinnans sjukskrivning kan ha gjort det svårt att klara hyresinbetalningarna är förseningarna så pass allvarliga att uppsägningen är rimlig, anser hovrätten.

Läs också"Accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad"

Beslutet går inte att överklaga.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.