HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Levde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten

Göteborg Förstörd ytterdörr, port och toastol. Elstölder och krossade rutor, knivar inkörda i väggen. Bråk, skrik och slagsmål. Kvinnans liv i lägenheten var kaotiskt under flera års tid. Nu mister hon kontraktet.
Foto: Hyresnämnden
Under flera perioder levde kvinnan utan nycklar och el i lägenheten. Mot slutet av hennes boendetid var samtliga fönsterrutor sönderslagna.

Den medelålders kvinnan flyttade in i lägenheten i Göteborg för sju år sedan.

I sin begäran att få säga upp henne koncentrerar sig den kommunala hyresvärden på händelser som inträffat de senaste tre åren. Sammanlagt listas 23 olika incidenter. Kvinnan har under tiden fått fem olika rättelseanmaningar.

Läs ocksåGrannarnas skräck: en narkoman

• Under 2019 upptäckte hyresvärden att kvinnan stal ström i trapphuset för att elen i hennes egen lägenhet var avstängd.

• I februari 2020 klagade grannarna på hög musik. När Störningsjouren kom till platsen vägrade hon öppna, ett mönster som upprepas i många av noteringarna. I stället höjde hon musiken. När bostadsbolagets personal besökte henne dagen efter satt en kniv inhuggen i hallväggen.

• I september 2020 larmade grannarna om smällar och höga ljud. När Störningsjouren kom så hade kvinnan låst sig ute och försökte bryta sig in genom sin egen ytterdörr, medan hennes sambo klättrat in i lägenheten via balkongen. En låssmed konstaterade att både låset och dörren var helt förstörda och behövde bytas. När värden och socialtjänsten gjorde ett gemensamt hembesök ett par veckor senare kunde de konstatera att kvinnan saknade både nycklar och el, och att det rådde oreda i bostaden.

Läs också"Jag betedde mig som ett as mot mina grannar"

Under hösten 2021 förvärrades situationen. Grannarna larmade om höga ljud, skrik och slagsmål och Störningsjouren gjorde täta besök, men ofta utan att bli insläppta

Kom inte in genom porten

Vid ett tillfälle behövde personalen få hjälp av grannar för att ens komma in i trapphuset, eftersom porten var vandaliserad. Vid andra tillfällen mötte de polisen, som berättade att de gjorde regelbundna visiter på adressen.

Annons

Krossade fönsterrutor hos kvinna som sägs upp
När personal vid ett tillfälle fick komma in i lägenheten kunde de se att köksfönstret var sönderslaget. Vid ett annat besök kunde de se från utsidan att vardagsrummets fönster var trasigt, med hål genom alla rutorna. En tredje gång fick personalen ta bort hängande glasskärvor från sovrumsfönstret.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

Krossat glas överallt

I mars 2022 gjorde trygghetskonsulenten en lägenhetsbesiktning och kunde konstatera bland annat att ytterdörren saknade handtag, att det var krossat glas överallt och att toastolen var trasig. Bostaden bedömdes vara en sanitär olägenhet.

Samma dag skickades en uppsägning till kvinnan.

Tablettkartor och utrustning för narkotikamissbruk hos kvinna som mister lägenhet
Under de senaste åren har kvinnan dömts flera gånger för ringa narkotikabrott, stölder och brott mot knivlagen.

Redan dagen efter kom nya klagomål från grannarna om högljutt bråk. En dryg vecka senare var det ännu mer bråk med saker som kastades omkring inne i lägenheten och polisbesök.

Ytterdörren gick inte att stänga

Efter ytterligare en polisutryckning i april kunde bostadsbolagets personal konstatera att de återstående fönsterrutorna slagits sönder. Ytterdörren gick inte att stänga på grund av skadegörelse. Kvinnan uppgav att hon bråkat med sin sambo.

Tre grannar, en trygghetskonsulent och en kvartersvärd har vittnat i hyresnämnden. Kvinnan själv deltog inte och har heller inte yttrat sig i ärendet.

Annons

”Oacceptabla störningar”

Hyresnämnden konstaterar att det är bevisat att kvinnan stört omgivningen på ett oacceptabelt sätt och att hon har utsatt lägenheten för skadegörelse och vanvårdat den.

Trots att hon fått fem olika rättelseanmaningar och flera hembesök så har störningarna fortsatt och eskalerat.

Bostadsbolaget får därför rätt att säga upp henne med utflyttning senast en vecka efter hyresnämndens beslut. Beslutet har inte överklagats.

LÄS MER: Hem & Hyra har granskat hur långt det ska behöva gå innan värden agerar med vräkning mot störande grannar. Emma blev attackerad av sin granne: ”Jag har ärr för livet”.

Läs också Riskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om” Mamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.