HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Leylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand

Borås När oljan på spisen började brinna gjorde Leyla Mahemed Mahamud  allt rätt. Trots paniken kom hon ihåg att alla lägenheter hos AB Bostäder i Borås har en brandfilt. Hon lyckades kväva branden. Nu har hon prisats för sin rådiga insats.
Foto: Marcus Persson
Leyla Mahemed Mahamud förhindrade en brand när hon släckte brinnande olja på spisen med en brandfilt. Nu har hon prisats för sin insats.

Tisdagen den 30 juni larmades räddningstjänsten till en köksbrand i en lägenhet i stadsdelen Norrby i Borås. Vid framkomst kunde brandpersonalen konstatera att branden var släckt och att de boende gjort precis så som man ska göra i händelse av brand i olja på spisen. Elden hade kvävts med en brandfilt innan alla i lägenheten utrymt och stängt dörren.

Leyla Mahemed Mahamud berättar att oljan på spisen började brinna och visst kände hon panik. Barnen fanns i lägenheten och det brann mycket. Men hon ropade åt sin äldsta dotter att ta med sig syskonen ut och att hon skulle larma räddningstjänsten.

Läs ocksåAllt fler hyresgäster kameraövervakas i Västerås

– Ja, jag blev väldigt rädd, men jag förstod att jag måste försöka släcka och sprang in i köket igen och fick fram brandfilten som jag visste fanns under diskbänken. Det var väldigt bra för då slutade det brinna, berättar Leyla.

Hennes snabba agerande räddade lägenheten från större skador, vilket nu uppmärksammats av hyresvärden och räddningstjänsten. Tidigare i veckan fick hon blommor och presenten och framför allt ett stort tack av Södra Älvsborg Räddningstjänstförbund, SÄRF, och AB Bostäder i Borås för att hon gjort allt helt rätt

– Leyla har gjort alla rätt. Vi jobbar för att allmänheten ska kunna hantera en olycka själva och detta är ett exempel på just det. Hon har släckt branden och begränsat potentiella skador på hälsa, egendom och miljö. Det går inte att nog poängtera vikten av att ha kunskap om hur man hanterar en nödsituation och att ha brandvarnare och släckutrustning i hemmet, säger Räddningschef Andreas Leandersson.

Läs ocksåKameror fick slut på bilbränderna i bostadsområdet

Branden släcktes med en brandfilt som AB Bostäder utrustat alla sina hyreslägenheter med.

Leyla Mahamed Mahamud får en ny brandfilt och ett stort tack av Carina Winroth utvecklingsledare för social hållbarhet på AB Bostäder i Borås.

– Brandskydd är en viktig fråga för oss. Vi vill, tillsammans med räddningstjänsten, tacka Leyla för hennes rådiga ingripande och lyfta fram hennes agerande för att fler ska veta hur de ska göra om det börjar brinna, säger Marcus Persson från AB Bostäder.

– Försök aldrig släcka brinnande olja med vatten, det förvärrar brandförloppet. Använd istället en brandfilt, ett lock eller en plåt för att kväva elden, säger Andreas Leandersson.

Läs ocksåUlrikas upptäckt – hade okänd inneboende

Leyla berättar att efter branden fick lägenheten vädras ut och familjen fick sova hos Leylas mamma, men annars var inte skadorna så stora. Själv är hon väldigt tacksam över att varken hon eller barnen skadades och att hon hade sinnesnärvaro att tänka på brandfilten.

– När brandmännen kom sa de att jag gjort rätt och att det var väldigt bra, säger Leyla.

Nu har hon fått en ny brandfilt, som hon hoppas att hon aldrig behöver använda. Men om olyckan är framme vet hon att den fungerar och hur hon ska göra.

 

 

 


 

Läs också Kartläggning: Värdarnas misskötsel – tog sig in hos Maria i hemlighet Barnens kusligaste platser ska hittas - med hjälp av spöken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.