Annons

Lill-Babs familj vräks från lägenhet på Östermalm

Östermalm Lill-Babs Svenssons familj tar strid för att få behålla den avlidna artistens lägenhet på Östermalm. Men hyresvärden tror inte på deras historia.
Foto: Charles Hammarsten/TT och Roger Rosenlund
Barbro Lill-Babs Svensson var skriven på sin lägenhet på Östermalm men hade även en annan lägenhet i Vasastan som hon enligt familjens juridiska ombud använde som kontor. (Bilden är ett montage).

Var Barbro Lill-Babs Svensson egentligen bodde sina sista år i livet, liksom flera av hennes barn och barnbarn – det kommer att ha betydelse snart då hyresnämnden ska bedöma om familjen talar sanning om bostadsförhållandena. Hyresvärden FPK, försäkringsbranschens Pensionskassa, tvivlar på de uppgifter som lämnats och har sagt upp kontraktet.

I den första ansökan som lämnades in i slutet av 2018 uppgav dödsboet genom Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson att ett barnbarn önskade ta över kontraktet. Barnbarnet uppgavs ha bott med sin mormor i lägenheten på Östermalm sedan 2011. Sedan Barbro Svensson gick bort i början av 2018 ska även Malin Berghagen och en son ha bott där och ha gjort det sedan hösten 2017 då de lämnade det boende de haft på Mallorca i fem år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men dessa uppgifter ändrades i maj i år när ett juridiskt ombud tog över ärendet. Dödsbodelägarna har fått felaktig information från bekanta, skriver ombudet, och vill nu i stället att Malin Berghagen ska få ta över kontraktet. Tanken, enligt ombudet, var att hon skulle bo där för att bo med och hjälpa sin mamma. Hon och resten av familjen ville ha nära till henne för att försäkra sig om att hon aldrig skulle behöva bo på ett äldreboende. Sammanboendet avbröts dock tidigt på grund av Barbro Svenssons bortgång och Malin Berghagen fick därmed inte det varaktiga samboende som krävs för att kunna få ta över kontraktet.

Men hyresvärden är skeptisk.

– FPK har fått flera berättelser om vem som bott i lägenheten och som därmed vill överta kontraktet, skriver värdens ombud till hyresnämnden och pekar på ytterligare uppgifter som anger att ett annat barnbarn bott i lägenheten sedan 2012 med sin flickvän.

Annons
Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Dödsboet säger att värden hänvisar till tidningsartiklar som innehåller felaktiga uppgifter och som mest troligt inte godkänts av Barbro Svensson själv – Lill-Babs bodde visst i lägenheten. I en annan lägenhet på Birger Jarlsgatan hade hon kontor och repeterade texter.

FPK skriver också att FPK lämnar varannan lägenhet till stadens bostadskö och att man brukar vara tillmötesgående till överlåtelse men då måste förfrågan vara korrekt.

– FPK är noga med att följa de regler som finns på hyresmarknaden, skriver ombudet till hyresnämnden.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Hem & Hyra har erbjudit Malin Berghagen att kommentera uppgifterna via sitt juridiska ombud Stefan Blombergsson men ingen av dem har återkommit. Malin Berghagen skriver dock utförligt hur hon ser på saken i sin blogg och via sina kanaler i sociala medier.

Annons

 

 

Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Författarens skattesmäll – nekas avdrag för Östermalmsvåning som arbetslokal "Jag har flyttat runt hela mitt liv och är en jävel på att bo in mig snabbt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.