Annons

Lös parkett sänker inte hyran

Malmö ​Lös parkett borde ge lägre hyra. Det menar en hyresgäst på Sallerupsvägen i Malmö som protesterar mot sin hyreshöjning. Nej, svarar Hyresgästföreningen. Däremot har man som hyresgäst rätt att få bristen åtgärdad.
Efter att hyresvärden Heimstaden begärt bruksvärdering av lägenheterna i huset ökade hennes hyra med 436 kronor i månaden. Märkligt, tyckte hyresgästen, eftersom ingen, vare sig hyresvärd eller någon från Hyresgästföreningen varit och tittat på hennes specifika lägenhet.
 
I en inlaga till hyresnämnden påpekar hon att man borde komma in och titta om man ska kunna värdera något. ”Inredningen i mitt kök och badrum är från 1940-talet då huset byggdes. Parketten i mitt vardagsrum har flera lösa plattor”, skriver hon och kräver att hyran sänks till ”en skälig kostnad”.
 
Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, konstaterar att det är varje hyresgästs rätt att pröva hyran i hyresnämnden men att Hyresgästföreningen är överens med Heimstaden i frågan.
 
Han menar inte att Hyresgästföreningen behöver besöka varje lägenhet man förhandlar om.
 
− Hon har en lägenhet med grundstandard och får en hyra därefter. Andra med ombyggda kök och liknande betalar en högre hyra. Lösa plattor i parketten är inget som påverkar hyressättningen. Det är en brist som hon har rätt att få åtgärdad av värden.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.