Annons

Lulebo vill höja hyrorna

Luleå Lulebo AB vill höja hyrorna med nära tre procent från och med den första juni.

Det kommunala bostadsbolaget Lulebo vill förhandla med Hyresgästföreningen om nya hyror från den första juni. Bolaget begär att få höja dem med 2,98 procent för att täcka kostnader för drift, underhåll och reparationer. Den föreslagna hyreshöjngen ger Lulebo drygt 17 miljoner kronor extra i kassan.

Nu startar förhandlingar mellan Lulebo och Hyresgästföreningen om hyrorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Lulebo har ett stort behov av underhåll och har visat att alla pengar som bolaget får löst avsätts till underhåll, säger Roger Enbom, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Lulebos hyresgäster drabbas även av kommunala beslut att höja taxorna på vatten och fjärrvärme. Luleå kommun har landets billigaste fjärrvärme, men nu höjs taxan med 4,5 procent. Vilket är en större höjning än i grannkommunerna Piteå och Boden.

Vid hyresförhandlingarna förra året ville Lulebo höja hyrorna med 3,81 procent, men fick sänka sitt krav och parterna kom slutligen överens om 2,4 procent.

Annons
Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.
Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Lulebo vill höja hyrorna

Luleå Lulebo har begärt hyresförhandling med Hyresgästföreningen. Bolaget vill höja hyrorna med 3,81 procent.

Lulebo vill höja hyrorna från och med första juni. Kravet på 3,81 procent är inte det högsta och heller inte det lägsta i årets hyresförhandlingar mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen i Norrbotten.

I den begäran om hyresförhandlingar som Lulebo skickat till Hyresgästföreningen framgår att bolaget vill höja hyrorna på grund av ökade kostnader för underhåll och reparationer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förra året krävde Lulebo att få höja hyrorna med 2,97 procent, men efter förhandlingarna med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 2,25 procent i genomsnitt.

Annons

Vilken höjning hyresgästerna hos Lulebo slutligen får kommer att variera. Ett hyressättningssystem, för att få rättvisare hyror, har sedan ett antal år tillbaka införts inom Lulebos hyresfastigheter. Systemet ska ge varje lägenhet ”rätt” hyra utifrån olika parametrar så som standard, byggår, läge med mera. Detta system är ännu inte helt genomfört, därför kommer hyreshöjningen att variera från lägenhet till lägenhet.

Men först ska parterna givetvis förhandla om hyrorna. Förhandlingarna drar igång den 4 april.

Annons
Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.
Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Lulebo vill höja hyrorna

Luleå ​Lulebo vill höja hyrorna med nära tre procent från och med den första juni. Orsaken till höjningen är ökade driftskostnader och höjd borgensavgift till kommunen.

​Luleås kommunala bostadsbolag har lämnat ett yrkande till Hyresgästföreningen om att få höja hyrorna med 2,97 procent. Bolaget vill att höjningen ska ske från och med första juni.

Orsaker till höjningen uppges vara ökade driftskostnader samt den höjda borgensavgiften till kommunen som kommit till efter den nya lagstiftningen. Den höjda borgensavgiften gör ungefär en procent av en föreslagna hyreshöjningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men vad den faktiska höjningen blir återstår att se.

Annons

– Vi har en bra dialog med Lulebo, så vi får se var vi landar. Nu kommer vi att syna deras kalkyler ordentligt innan förhandlingen, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förhandlingarna mellan parterna påbörjas den 18 maj. Drygt en vecka tidigare, den tionde maj, har Hyresgästföreningen ett telefonväkteri med medlemmarna.
 
– Ju fler synpunkter vi får in från våra medlemmar desto bättre. Jag tar alltid med mig synpunkterna till förhandlingsbordet. Det är en styrka för oss att kunna visa vad hyresgästerna tycker, menar Roger Enbom.
Förra året höjde Lulebo hyrorna med 1,35 procent i genomsnitt, bolaget hade då krävt 3,6 procent.

2010 gjorde Lulebo AB en vinst på nio miljoner kronor.

Annons
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Lulebo vill höja hyrorna

Luleå Lulebo AB vill höja hyrorna med 3,6 procent från 1 juni i år. Bolaget räknar med ökade kostnader för driften, men också hyresförluster för outhyrda lägenheter.
I dagarna lämnade det kommunala bostadsbolaget Lulebo AB in sitt förslag på hyreshöjningar till Hyresgästföreningen.
I ett brev till medlemmarna skriver Hyresgästföreningen att den föreslagna höjningen är på 3,6 procent och att detta innebär en höjning på drygt 28 kronor per kvadratmeter. Dock kommer höjningen att vara anpassad efter det nya hyressättningssystemet, Vår Hyra, och därför kan höjningen variera beroende på lägenhet och område. Dock högst fem procent.
 
Ökade driftskostnader och minskade intäkter på grund av outhyrda lägenheter lämnas som huvudorsaker till den krävda höjningen, skirver Hyrsgästföreningen.
 
– Vi tycker att det är ett modest yrkande och speglar de förväntningar vi hade med tanke på det låga ränteläget, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
I fjol krävde Lulebo en höjning på fem procent men fick efter förhandlingar med Hyresgästföreningen nöja sig med 2,8. Lulebos vd Anders Sandberg vill dock inte kommentera årets förhandlingar.
 
– Enligt vårt sätt att se det har vi inte föreslagit någon höjning ännu. Det vi gjort är en hyreskalkyl baserad på ett visst underhåll. För övrigt vill jag inte kommentera förhandlingarna, säger Anders Sandberg.
 
Hyresgästföreningen kommer nu att granska posterna i Lulebos budget samt göra en djupdykning i bolagets årsredovisning för 2008 för att se om det finns fog för höjningen. En jämförelse mellan effektiviteten hos Lulebos förvaltning jämfört med andra allmännyttor ska göras.
 
För första gången provar Hyresgästföreningen ett telefonväkteri under kvällstid för att få in medlemmarnas synpunkter och åsikter.
 
– Vi provade det i Piteå och Boden inför förhandlingarna där och det visade sig fungera mycket bra. Vi vill ju gärna att medlemmarna ska kunna få tag på oss. Det är viktigt för oss att få in synpunkter från de som känner till de områden de bor i, säger Roger Enbom, Hyresgästföreningen.
 
Lulebos föreslagna höjning på 3,6 procent är högre än genomsnittet i landet under 2009. Parterna sätter sig ner vid förhandlingsbordet den 11 maj.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.