Annons

Lundavärd vill inte förhandla med Hyresgästföreningen

Lund Lundavärden Bo Tavell har sagt upp förhandlingsavtalet med Hyresgästföreningen. Han vill inte längre förhandla hyrorna för sina två fastigheter med föreningen.

På Hyresgästföreningen är förhandlaren Petter Ek överraskad över att avtalet sägs upp. 

– Att en värd säger upp förhandlingsordningen är ovanligt när är det gäller större fastigheter som i det här fallet. Det är vanligare när det gäller små fastigheter med bara ett par lägenheter. Vi vet inte varför avtalet sägs upp, säger Petter Ek. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han har vänt sig till hyresnämnden och begärt att Hyresgästföreningen även i fortsättningen ska förhandla hyrorna för de två adresserna Karl XI gatan 21 med 23 lägenheter och Lilla Södergatan 6 C med nio lägenheter. I sin skrivelse till hyresnämnden pekar han på att det funnits förhandlingsavtal på bägge adresserna sedan 80-talet. 

Bo Tavell förklarar att han vill förhandla hyrorna själv med sina hyresgäster i fortsättningen i stället för att behöva vända sig till Hyresgästföreningen.

– Det är inga problem. Om jag inte höjer mer än vad allmännyttan gör så är alla införstådda med att där är en hyreshöjning, säger han. 

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Orsaken till att han säger upp avtalet med Hyresgästföreningen är missnöjd med hur föreningen skött förhandlingsarbetet.  

– Jag tycker inte att det fungerar överhuvudtaget 

Enligt honom har det varit återkommande problem de senaste fem åren. Hyresgästföreningen hör aldrig av sig när han påkallar om en ny hyresförhandling. 

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Hyresgästföreningen glömmer kanske bort oss. Vi är små, vi har bara två fastigheter i Lund. I fjor fick jag ingen hyreshöjning och i år har jag inte fått någon. Så kan man inte ha det, säger han. 

Kritiken tillbakavisas av Hyresgästföreningen. 

Annons

– Vi bekräftar alltid att vi har fått hans påkallande och så förväntar vi att han återkommer men det har han inte gjort. Ansvaret ligger trots allt på honom som hyresvärd. Och det vet han, det har ju fungerat tidigare, säger Petter Ek. 

Nu ska frågan om förhandlingsordning på de två adresserna i Lund prövas i hyresnämnden. 

Läs också Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.