Annons

Lyckad råttjakt i Katrineholm

Katrineholm Rena rama råttinvasionen har drabbat ett bostadsområde i Katrineholm. Hyresvärden KFAB har vidtagit vad man själva kallar för extraordinära åtgärder. Och det har blivit bättre.
Foto: Anticimex Lennart Falk
Alltfler söker hjälp för att bli av med brunråttor.

När det var som värst i somras hotade Postnord med att sluta dela ut post i de mest utsatta fastigheterna på Bokvägen och Rönngatan i Nävertorp.

Företaget såg det som ett arbetsmiljöproblem när brevbärarna var rädda för att bli attackerade av råttor som för tidningen Katrineholms-Kuriren beskrevs som ”stora som kattor”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lekplatserna stod oftast tomma eftersom barnen inte vågade vara ute och leka.

– Då sprang det råttor kors och tvärs hela tiden. Men nu har det blivit mycket bättre, säger hyresgästen Karoly Torma till Hem & Hyra.

Fastighetsägaren KFAB har satt in ett helt batteri med åtgärder både för att lösa den akuta situationen och identifiera källan till problemet. På sin hemsida kallar KFAB insatserna mot råttinvasionen för extraordinära.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Det är en lång process och det återstår mycket att göra, men vi börjar få det under någorlunda kontroll, säger vd:n Ingmar Eriksson.

Annons

Skadedjursbekämpare från entreprenören Anticimex har jobbat med att bland annat fånga råttor i fällor. En återvinningsstation i området har stängts, buskage har kapats ned och städningen runt sopkärlen har flerdubblats.

– Nu gäller det att få bort källan till att råttorna finns här, säger Ingmar Eriksson och pekar ut dåligt ihopknutna komposteringspåsar som en stor anledning till att det fortfarande finns gott om råttföda runt sopkärlen.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Stormöten och trapphusmöten med information till hyresgästernas har redan hållits.
I nästa steg ska KFAB nu ge ut en informationsfolder om vad som är viktigt att tänka på när man slänger sopor och hur det går till att stänga igen kompostpåsarna så att inte råttorna bjuds på extra mat.

– Eftersom många av hyresgästerna inte kan läsa svenska ska vi även gå ut med informativa bilder, säger Ingmar Eriksson.

Alf Andersson, Hyresgästföreningens ordförande i Katrineholm, bekräftar att insatserna gett resultat.

Annons

– Det har blivit en väsentlig uppryckning, säger han.

Alf Andersson ser i första hand råttinvasionen som ett resultat av kunskapsbrist om sophanteringen och menar att lösningen är ännu mer information.

– Även om det blivit mycket bättre släpper vi det inte från Hyresgästföreningens sida. Vi ska följa upp så att insatserna ger resultat.

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.