Annons

Lyckad sopsatsning i Gävle

Gävle ​Som ett försök att komma till rätta med den stora mängd grovsopor som stått i källargångar och sopbodar har Gavlegårdarna och Gästrike Återvinnare under våren varje onsdag tagit emot grovsopor i bostadsområdet Nordost i Gävle. Det har varit ett mycket uppskattat projekt som samlat både skräp och människor.

​Robban Moberg från Gavlegårdarna och Wasen Weissmann från Gästrike Återvinnare skojar med hyresgästerna och sorterar sopor. Hyresgästen Majlit Jansson får hjälp med att bära och kasta bort ett gammalt skåp.

– Det här är jätte bra. Många som bor här har ju inte bil och kan köra bort sina sopor själva, säger Majlit.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hennes grannar Gert Jansson och Björn Lindé håller med om att sopsatsningen varit bra och att den ökat trivseln på alla sätt. Gerts schäfer Gary vill alltid vara med och snoka på onsdagarna och husse följer med och får sig en pratstund.

Robban Moberg är fastighetsskötare på Nordost förutom på onsdagarna då han sopsorterar och sopinformerar och han berättar att det var brandfaran som var starten till projektet.

Annons

– Det fanns så mycket skräp som bara var nedställt i källargångarna och därför tog vi hit containrar så att det skulle bli lättare för hyresgästerna att göra sig av med sina sopor.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

De vanligaste sakerna som slängs är gamla datorskärmar, teveapparater, mikrovågsugnar och andra elsaker. Näst vanligast är brännbara saker.

Wasen Weissmann har tillsammans med miljöambassadörer informerat hyresgästerna på nio olika språk om sopsortering i allmänhet och grovsopshämtningen i synnerhet.

Annons

Sopprojektet på Nordost är det första i sitt slag i kommunen och pågår maj månad ut. Sedan väntar en utvärdering och förhoppningsvis en fortsättning.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

 

Läs också Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.