HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lyckad sopsatsning i Gävle

Gävle ​Som ett försök att komma till rätta med den stora mängd grovsopor som stått i källargångar och sopbodar har Gavlegårdarna och Gästrike Återvinnare under våren varje onsdag tagit emot grovsopor i bostadsområdet Nordost i Gävle. Det har varit ett mycket uppskattat projekt som samlat både skräp och människor.

​Robban Moberg från Gavlegårdarna och Wasen Weissmann från Gästrike Återvinnare skojar med hyresgästerna och sorterar sopor. Hyresgästen Majlit Jansson får hjälp med att bära och kasta bort ett gammalt skåp.

– Det här är jätte bra. Många som bor här har ju inte bil och kan köra bort sina sopor själva, säger Majlit.

Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

Hennes grannar Gert Jansson och Björn Lindé håller med om att sopsatsningen varit bra och att den ökat trivseln på alla sätt. Gerts schäfer Gary vill alltid vara med och snoka på onsdagarna och husse följer med och får sig en pratstund.

Robban Moberg är fastighetsskötare på Nordost förutom på onsdagarna då han sopsorterar och sopinformerar och han berättar att det var brandfaran som var starten till projektet.

– Det fanns så mycket skräp som bara var nedställt i källargångarna och därför tog vi hit containrar så att det skulle bli lättare för hyresgästerna att göra sig av med sina sopor.

Läs ocksåHär håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl

De vanligaste sakerna som slängs är gamla datorskärmar, teveapparater, mikrovågsugnar och andra elsaker. Näst vanligast är brännbara saker.

Wasen Weissmann har tillsammans med miljöambassadörer informerat hyresgästerna på nio olika språk om sopsortering i allmänhet och grovsopshämtningen i synnerhet.

Sopprojektet på Nordost är det första i sitt slag i kommunen och pågår maj månad ut. Sedan väntar en utvärdering och förhoppningsvis en fortsättning.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

 

Läs också Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.