Annons

Lysekilsbostäder vill bygga radhuslägenheter

Lysekil Om grannarna godkänner, då kan det så 25-30 nya lägenheter klara i Lysekil om fem år. Det är Lysekilsbostäders vd:s, Christina Johanssons, önskan. För hyreslägenheter behövs i tätorten. Och Lysekilshemmet blir bostäder redan om ett par år.
Foto: Minna Ulin
Lysekil behöver fler bostäder och ett nytt område planeras som bäst i området Revolvern.

Det är i området Revolvern, vid Trötemyren, som Lysekilsbostäder planerar att bygga radhusliknande bostäder enligt BoKlok-konceptet. Det är Ikea och Skanska som tagit fram husen. Lysekilsbostäder har varit på studiebesök och tittat på olika lösningar, men har fastnat för den här typen av bostadsbygge.

– Tidigare har vi alltid byggt arkitektritat, men det här gör att man kan hålla nere kostnaderna och därmed hyrorna, säger Christina Johansson. Det underlättar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsbolaget fick planbesked från kommunen i april i år, men Christina Johansson säger att det ännu är lång väg innan man kan sätta spaden i jorden och börja bygga. Det finns ingen detaljplan framme och dessutom gäller nybyggnationen i ett område där det idag ligger villor.

 

Annons
Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder

– Det brukar bli överklaganden och så när man vill bygga. Men om det inte blir några sådana processer skulle det kunna var igång om fem år, kanske, säger hon.

Och lägenheter behövs, inte minst om raffinaderiet Preem får göra sin stora utbyggnad som är planerad. Då kommer det att krävas många nya bostäder i Lysekil.

– Just nu är det ganska lugnt och marknaden är ganska i balans. På Badhusberget har vi ingen efterfrågan. Men vi vet också att i de mest attraktiva områdena, där finns alltid efterfrågan. Därför tror vi att tvåvåningshus byggda för barnfamiljer skulle vara attraktiva, säger Christina Johansson.

Ett projekt som ligger närmare i tid i Lysekil är det gamla Lysekilshemmet, som ska byggas om till bostäder. Bostadsbolaget har köpt hemmet, men tillträdet sker först 2021. Då ska det bli ett 70-tal lägenheter fördelade på små, billiga lägenheter för ungdomar, eventuellt trygghetsboende och några två- och trerummare.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det är lite oklart med trygghetsboendet, säger Christina Johansson, då det ligger i ett backigt område som kanske inte är lämpligt om man har svårt att gå. Men det finns lämpliga lokaler, så vi ska utreda det om det ändå kan passa.

– Det finns stort behov av trygghetsboende i Lysekil, säger hon.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.