Annons

Malmökonstnär smyckar husfasad i Örbyhus

Malmö Det tog Viktor Rosdahl tre veckor att måla muralmålningen i byn Örbyhus i Tierps kommun. Det abstrakta konstverket pryder en tolv meter hög fasad och syns hela vägen från tågstationen.
Foto: Privat/Kalle Lindskog

Det lilla samhället Örbyhus hade inte funnits om det inte vore för utbyggnaden av järnvägen. Det var också utgångspunkten när Malmöbaserade konstnären Viktor Rosdahl inledde arbetet med den muralmålning som numera pryder en husfasad hos det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen. I dialog med boende och intressereorganisationer i samhället var det just järnvägen som alla återkom till och gammaldags ånglok fanns i Viktor Rosdahls tankar när han började skissa på muralmålningen för över åtta månader sedan.

Vad föreställer den slutliga målningen?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ja, det är nog bäst att inte säga för mycket. Den föreställer sig själv. Men man kan se den som rökringar som upplöses eller någon form av nät, säger Viktor Rosdahl.

– Jag ville ha ett uttryck i gestaltningen som inte var så specifikt utan mer abstrakt som kan hålla över tid. Jag har målat för framtiden. Den bryter också av mot den hårda arkitekturen i huset. Jag ville att den skulle bli en del av arkitekturen och också synas på håll, säger Viktor Rosdahl.

Annons
Konstnären Viktor Rosdahl inspirerades av järnvägens betydelse för det lilla samhället Örbyhus när han skissade på muralmålningen som nu pryder ett av byns hyreshus.

Han bor själv i hyresrätt på Heleneholm i Malmö och är utbildad vid konsthögskolan i både Malmö och Stockholm. Uppdraget i Örbyhus fick han efter att han haft en del utställningar i trakten, bland annat på Gävle konstcentrum och Bollnäs konsthall och museum. Han blev uppringd av bostadsbolaget i samband med att huset skulle helrenoveras och tackade snabbt ja till uppdraget, som för hans del också innebar den största målningen hittills.

– Det har verkligen varit fantastiskt roligt projekt. En ynnest att få jobba på det här viset, säger Viktor Rosdahl.

Vad tycker hyresgästerna?

Annons

– De boende var väldigt glada och oväntat öppna. De pratade och ropade när de gick förbi. De som bor där nu kommer från hela världen och de har ju sina egna glasögon på sig när de betraktar målningen, säger Viktor Rosdahl.

Läs ocksåBovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklassBovärden Jörgen Karlsson framför en väggmålning av Linus Lundin, även känd under namnet Yash.
Fakta: Del av enprocentsregeln
Det tog tre veckor att färdigställa muralmålningen på hyreshuset i Örbyhus.

1937 beslutade riksdagen att införa en procentregel, vilket innebär att minst en procent av kostnaden för ny-, om- och tillbyggnationer ska gå till konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader. Tierpsbyggen tillämpade regeln när det aktuella huset skulle helrenoveras och anlitade därför Viktor Rosdahl till den offentliga utsmyckningen av fastigheten.

 

Läs också Grafittikungen Elmo prydde prinsens palats Hans målning ska smycka husfasad i Hudiksvall Hudikbor har chans att få uppföra ett offentligt konstverk Farsta smyckar med lycka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.