Annons

Malmömoderaterna föreslår rekordstort uttag från MKB

Malmö Malmömoderaterna vill plocka ut 100 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget MKB. Pengarna vill de använda till kommunala ordningsvakter som ska patrullera i Malmö. Förslaget ingår i partiets skuggbudget.

Fyra år i rad har de styrande, S och MP, i Malmö plockat ut pengar från MKB för att stärka kommunens kassa. Det handlar om 30 miljoner kronor som öronmärkts för bostadssociala åtgärder. Hyresgästföreningen har kritiserat uttaget och ifrågasatt om det över huvud taget behövs någon hyreshöjning när pengarna ändå går till kommunen. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, har försvarat beslutet med att MKB är ett solit och starkt bolag som inte på något vis dräneras av uttaget.

Nu vill Malmömoderaterna gå ett steg längre. I deras skuggbudget vill de plocka ut 100 miljoner kronor från MKB där pengarna ska gå till en engångssatsning på patrullerande ordningsvakter. Egentligen vill Malmömoderaterna att kommunen ska kunna anställa egna poliser men i avvaktan på det nöjer man sig med storsatsningen på ordningsvakter under ett år. Syftet är att skapa trygghet. Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö, menar också att det är dags för MKB att betala tillbaka det som skattebetalarna satt in i bolaget för flera decennier sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Malmö befinner sig i en trygghetskris samtidigt som man har ett kommunalt bostadsbolag som blomstrar och som kan hjälpa till. Men vi har inte tänkt mjölka MKB utan det handlar om en engångssumma. Det är dags för MKB att betala tillbaka det man fått av kommunen, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Annons

Hyresgästföreningen ifrågasätter det föreslagna rekorduttaget.

– Det är helt orimligt att just MKB:s hyresgäster via sin hyra skulle betala för patrullerande kommunala ordningsvakter i stan. MKB:s vinst kommer helt och hållet från hyresgästers inbetalda hyror, och ska förstås gå till renovering av lägenheter och nyproduktion av bostäder, säger Anneli Philipson, chef för utveckling och opinion på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKommunen gör nytt vinstuttag från MKB

Kommuner får lov att begära ut en del av vinsten från sina bostadsbolag. Det handlar i grunden om att kunna ta ut en typ av ränta på de pengar som kommunen skjutit in i bolaget på ett eller annat sätt. Sedan 2011 får kommunerna dessutom ta ut delar av vinsten enligt vissa undantagsregler, till exempel för att använda till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning.

Annons

 

Läs också Bostadsbolag töms på miljoner Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.