Annons

Malmöpar vill ha tillbaka pengar från hyresvärd

Malmö Det är okej att ta ut högre hyra i andra hand, men inte hur mycket som helst. Så resonerar hyresgästföreningen som driver frågan för två medlemmar.

Den omöblerade fyrarummaren hyrdes ut i andra hand under två års tid. Fastighetsägaren och hyresgästföreningen hade tidigare förhandlat och kommit överrens om att den rimliga hyran borde ligga på drygt 11 000 kronor i månaden.

Men hyresvärden, en känd skånsk komiker, tog ut nära 2000 kronor utöver den förhandlade nivån under de två år som paret bodde i lägenheten. I samband med att paret flyttade började de ifrågasätta kostnaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Med tanke på att det fanns tvättmaskin och torktumlare, som inte ingick i uppgörelsen, var det rimligt med ett tillägg. Men max 264 kronor extra i månaden. Så resonerar hyresgästföreningen som nu driver parets krav på att få tillbaka pengar för oskälig hyra. Enligt uträkningen och kravet ska hyresvärden betala tillbaka totalt 15 359 kronor, vilket motsvarar den oskäliga hyran under ett års tid.

Det är inte längre möjligt att kräva tillbaka pengar för längre tid än så. För några år sedan ändrades lagstiftningen, innan dess kunde kravet sträcka sig över två hela år. Regeln gäller bara för andrahandsuthyrning i hyresrätter, för bostadsrätter finns ingen möjlighet att kräva tillbaka pengar retroaktivt.

Annons

Hyresgästföreningens jurist Andreas Persson driver målet för de två hyresgästernas räkning.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

– Jag tycker alltid man ska kontakta oss direkt om man misstänker att man betalar för mycket och sedan får vi ta en diskussion om hur man går vidare, säger han.

Han lyfter samtidigt ett varningens finger, att hyresgästen kan behöva prioritera vad som är viktigast; att få en korrekt hyra eller möjlighet att bo kvar.

Annons

– Det ligger i farans riktning att man inte får förlängt om värden blir sur, säger han.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Komikern i Malmö har ännu inte gett någon respons på återbetalningskravet och har fram till månadsskiftet på sig att svara i hyresnämnden. Hem & Hyra har sökt hyresvärden men utan resultat.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.