HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Malmövärden överklagade hyresnivån förgäves

Malmö Hyresvärden ville höja hyran med 150 procent men förlorade striden om hyresnivån i hyresnämnden. Han överklagade men Svea hovrätt tänker inte ta upp fallet. De menar att själva överklagandet är "ofullständigt".
Foto: Kristina Wahlgren
Daniel Tobar Moragas hyresvärd får inte rätt att höja hyran med 150 procent som han ville. Sedan Svea hovrätt avvisat värden överklagande har hyresnämndens beslut nu vunnit laga kraft och kan inte överklagas.

Daniel Tobar Moragas hyresvärd ville höja hyran med 150 procent, vilket Hem & Hyra har berättat om. Hyran var 5 000 kronor i månaden plus avgifter för vatten, el och avlopp. Hyresvärden ville ta ut en hyra på 12 500 kronor i månaden. När Daniel inte gick med på den kraftiga hyreshöjningen vände sig den privata hyresvärden till hyresnämnden. Nämnden prövade hyran, gjorde en besiktning i den lilla gathuset på Augustenborg och kom fram till att hyran skulle vara oförändrad, det vill säga 5 000 kronor i månaden för kallhyra.

Enligt Daniel Tobar Moragas hyreskontrakt ska han själv sköta och bekosta allt underhåll, vilket han gjort under alla de år som han bott i huset. Hyresvärden menade att hyresgästen hade förstört fastigheten medan Daniel och hans juridiska ombud, Lovisa Prodenius på Hyresgästföreningen, i stället menade att han ”förädlat” fastigheten genom att bland annat byta ut köksutrusning och anlägga en trädgård. Att standarden därmed blivit bättre borde dock inte ligga Daniel till last och därför borde hyran inte höjas alls, enligt Hyresgästföreningen. Och hyresnämnden höll med.

Läs ocksåHyresvärdens krav - hyreshöjning med 150 procent
Daniel Tobar Moraga är nöjd med hyresnämndens beslut som innebär att hyran lämnas oförändrad.

Men hyresvärden gav sig inte. Han vände sig till Svea hovrätt med ett överklagande. Men hovrätten menade att överklagandet var ”ofullständigt” och gav värden ytterligare några veckor på sig att lämna in ett mer fullödigt överklagande som hovrätten kunde pröva. Men hyresvärden återkom aldrig. När Svea hovrätt inte fick in någon ytterligare dokumentation från Malmövärden beslutade de sig för att inte pröva fallet över huvud taget: ”Överklagandet är så ofullständigt att det inte utan väsentlig olägenhet kan läggas till grund för en rättegång i hovrätten. Överklagandet ska därför avvisas”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Därmed har hyresnämndens beslut om hyresnivån vunnit laga kraft och fallet kan inte överklagas igen.

– Det är givetvis en lättnad för hyresgästen att hyran nu är fastslagen och att den inte går att överklaga, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHär tar värden Daniels cykel - fångas på film

Som Hem & Hyra också skrivit om har Daniel Tobar Moraga och hans hyresvärd en lång historik med konflikter och Daniel har sagts upp flera gånger. Ett fall av uppsägning prövas just nu av Svea hovrätt och hyresgästen har också polisanmält värden sedan han tagit Daniels cykel på gården – och fångats på film.

Läs också Blåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott Måste flytta efter störningar och obefogade orosanmälningar Flyttvägrande hyresgäst får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.