Annons

Mamman och dotterns ombildningskupp gav högre hyra – kräver att socialtjänsten betalar

Stockholm Mamman gav bort sin hyresrätt till dottern som ombildade lägenheten till bostadsrätt. Sedan hyrde mamman bostadsrätten i andrahand av dottern. Hyran på nästan nio tusen kronor krävde mamman att socialtjänsten skulle betala.
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
När hyreskostnaderna skenade efter ombildningen ville mamman att socialtjänsten skulle betala notan.

Historien om ombildningsupplägget som slutade i domstol börjar våren 2022 när Stockholms stads kommunala bostadsbolag Stockholmshem säljer 293 lägenheter på Äspeholmsvägen i Skärholmen till en bostadsrättsförening.

En av de som köpte sin lägenhet var en ung kvinna. Hon hade fått lägenheten av sin mamma som bott i lägenheten i över 20 år men som överlåtit hyresrätten till dottern inför ombildningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Med facit i hand visade det sig att ombildningen inte gick som planerat. Enligt dokument i förvaltningsrätten sprack den ekonomiska kalkylen som låg till grund för ombildningen. Färre hyresgäster än väntat köpte sina lägenheter, vilket resulterade i att föreningen fick låna 75 miljoner kronor extra. Lägg därtill höga el- och värmekostnader.

Kalkylen sprack

Att riksbanken höjde räntan rejält gjorde inte saken bättre. Föreningen hade budgeterat för att de skulle betala 1,9 procent i ränta på sina lån, men i stället landade det på skyhöga 5,1 procent.

Effekten av 75 miljoner extra i lån och över 3 procents högre räntor blev att föreningen fick höja månadsavgiften med 40 procent, enligt dokumenten.

Läs också1 560 allmännyttiga hyresrätter kan ombildas

För dottern innebar det en höjning av månadsavgiften med lite över 1 200 kronor i månaden. Plus höjda räntor på dotterns egna bostadslån.

Annons

Räntehöjningarna och föreningens dåliga ekonomi fick konsekvenser inte bara för dottern, utan även för mamman.

Skälet var att mamman skulle bo kvar och hyra lägenheten, som hon redan bott i över 20, i andrahand av sin dotter.

Läs ocksåM erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Men problem uppstod när lägenheten, som innan ombildningen hade en hyra på 7 319 kronor, efter ombildningen kostade 8 680 kronor i månaden. Något som också dottern krävde i hyra av mamman.

Mammans fel att hyran blev högre

När mamman gick till socialtjänsten i Skärholmens stadsdelsförvaltning och ansökte om ekonomiskt bistånd till hyran på 8 680 kronor blev det delvis nej.
Socialtjänsten slår i handlingarna fast att det är mammans agerande när hon gav bort sitt kontrakt inför ombildningen som gjort att hon fått en högre hyra än tidigare.

I stället för de begärda pengarna beviljas mamman 7 450 kronor till hyra, vilket är i nivå med Försäkringskassans riktlinjer. ”Ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen beviljas endast till skälig hyreskostnad”, skriver handläggaren från enheten för ekonomiskt bistånd på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Annons

Drev ärendet i förvaltningsrätten

Mamman överklagade stadsdelsnämndens beslut till förvaltningsrätten som i en färsk dom avslår mammans överklagan.

Domstolen skriver bland annat det är mamman själv som orsakat de högre boendekostnaderna genom upplägget med ombildningen där hon har överlåtit sitt förstahandskontrakt till dottern. ”Genom detta förfarande har hon fördyrat sina boendekostnader eftersom hon nu i ställer hyr en bostadsrätt i andra hand med en högre månadshyra”, skriver förvaltningsrätten.

Utifrån denna bakgrund anser förvaltningsrätten att mammans ”nya och fördyrade boendekostnad är oskälig”.

Hem & Hyra har sökt mamman utan resultat.

Läs också Ombildningsboom – kommunala hyresrätter ombildas för miljarder Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Nya siffror: Tuffare att hyra av bostadsrättsförening - Eva fick gift i brevinkastet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.