Annons

Man greps för sexköp i Familjebostäders lägenhet – hade hyrts ut via Airbnb

Stockholm Kungsholmsbon greps för sexköp i en bostad som hyrts ut via Airbnb. Nu döms han till 13 000 kronor i dagsböter. Själv hävdar mannen att kvinnan visat honom lägenheten och att de bara pratat om hyran.
Kondomer och preventivmedel för kvinnor hittades efter att polisen gripit en man för sexköp
Foto: Polisen
Kondomer och preventivmedel för kvinnor hade lämnats kvar i sovrummet vid polisens tillslag.

Det är en kväll i september i södra Stockholm. Klockan närmar sig 21. Polisen spanar på en lägenhet där de misstänker att det förekommer prostitution. De får syn på en man som svänger fram till hyreshuset och parkerar sin bil.

Mannen i 45-årsåldern möts vid porten av en ung kvinna. De tar hissen upp tillsammans några våningar. En dörr slår igen. Knappt en halvtimme senare kommer mannen ut från lägenheten. Utanför trapphuset grips han. I lägenheten finner polisen kvinnan och tusen kronor i kontanter som lämnats i sovrummet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tillslaget var en del av polisens omtalade operation Insats torsk, som är ett försök att få bukt med prostitutionen i Stockholm.

Vid förhör på polishuset i Flemingsberg säger mannen att han inte gett kvinnan några pengar. Han förnekar brott. Han säger också att han inte köpt sex tidigare, trots att kvinnan som polisen pratat med uppger det.

Enligt mannen mådde han dåligt och ville prata med någon och stämde träff med kvinnan via sms. Han säger senare i tingsrätten att han varit på plats i lägenheten, att kvinnan visat honom runt och att de pratat om hyran.

Läs ocksåKvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta

Mannen hävdar att det inte handlar om någon sexuell förbindelse men har inte kommenterat om han gett kvinnan pengar eller inte. Samtidigt uppger han att han vet att hon säljer sex.

Han har inte kunnat berätta något närmre om vad som hände under den tid han befann sig i lägenheten.

Sedlar som lämnades kvar i sovrummet
Tusen kronor i kontanter hittades i sovrummet.

Kvinnan säger till polisen att mannen köpt oralsex för tusen kronor. Hon berättar att hon säljer sex för att få pengar. Mamman är död och pappan svårt sjuk. Hon försörjer familjen i Rumänien på det här sättet.

Tingsrätten slår senare fast att mannens beskrivning av händelseförloppet inte är rimlig. Digitala spår i mannens mobiltelefon avslöjar att han stämt träff med kvinnor som säljer sex. Han döms därför för köp av sexuell tjänst och att betala 13 000 kronor i dagsböter.

Annons
Sexhandeln har flyttat till vanliga lägenheter

Domen mot kungsholmsbon är ännu ett exempel på att sexhandeln har flyttat in från gatan till vanliga bostäder, något Hem & Hyra skrivit om tidigare. Den aktuella bostaden marknadsförs på Airbnb som en vanlig lägenhet. Bilder visar en julpyntad lägenhet med julstjärna och tända ljus. Bostaden hyrs ut av en kvinna i 60-årsåldern för drygt 400 kronor natten.

Kvinnan som sålde sex har betalat drygt 6 500 kronor för två veckor i lägenheten. Flera tusen kronor mer än den vanliga hyran för motsvarande lägenheter i huset. Bokningen har hon gjort själv via uthyrningssajten. Bostaden finns fortfarande tillgänglig för långtidsvistelser.

Läs ocksåHans lägenhet blev en bordell: "Kan aldrig mer sova i min säng"

Men vad potentiella gäster inte vet, inte heller hyresvärden Familjebostäder och troligen inte uthyraren själv, är att lägenheten under några veckor i september blev en plats för den ljusskygga sexhandeln.

Hyresvärd och hyresgäst kan bli medskyldiga

Polisen menar att fastighetsägare och enskilda som hyr ut sin bostad bör vara medvetna om risken att lägenheter används på det här sättet. Både hyresvärd och hyresgäst kan bli medskyldiga till koppleri om de känner till sexhandeln och inte agerar mot den. Det gäller att vara noggrann med vilka man hyr ut till. Polisen rekommenderar också att skriva in klausuler i andrahandskontrakt om att all brottslig verksamhet är förbjuden.

I lägenheter som hyrs ut via Airbnb eller Blocket är det lätt att dölja sexhandeln.

Den som hyr i första hand kan bli av med kontraktet om det pågår sexhandel och hyresgästen inte ser till att andrahandsuthyrningen upphör. Hyrs lägenheten ut utan lov kan kontraktet ryka direkt.

De som hyr ut vet ofta inte vad som pågår

Daniel Spolén, utredare vid polisens människohandelssektion i Stockholm, säger att sexhandeln sker via nätet och annonser. Sexköpare får en adress att åka till och prostitutionen kan på det sättet flytta var som helst.

Hotellen har blivit bättre på att förhindra sexköp. Men i lägenheter som hyrs ut via Airbnb eller Blocket är det lätt att dölja verksamheten. De som hyr ut i andra hand vet ofta ingenting.

Polisen uppmanar grannar som fattar misstanke att slå larm.

– Om det varit mycket spring i en trappuppgång ska man vara uppmärksam. Det handlar om unga tjejer som flyttar in i bostaden för en kortare tid och okända män som kommer till samma lägenhet. Både de som säljer sex och de som köper är ljusskygga och vill inte bli upptäckta. Det är mycket smygande, säger Daniel Spolén.

Annons

Vill man som granne inte kontakta polis kan man i alla fall kontakta hyresvärden så kan de ta det vidare, menar han.

I många fall informeras förstahandshyresgästen och hyresvärd om att polisen slagit till mot sexköp i lägenheten, men det är inte helt säkert. Det beror på omständigheterna, säger Daniel Spolén.

– Om en kvinna säljer sig från en lägenhet stannar det ofta vid att polisen tar sexköparen. Om det handlar om koppleri kontaktas ofta både hyresvärd och lägenhetsinnehavaren för att kunna slå fast hur länge bostaden varit uthyrd.

Insats Torsk har ökat medvetenheten

Insats Torsk som inleddes under våren 2020, där många sexköpare greps under kort tid, samlade många poliser från Södermalm. Insatsen har ökat medvetenheten bland fler inom polisen om hur de kan jobba för att komma åt sexhandeln i Stockholm, förklarar Daniel Spolén.

Siffror visar att antal anmälda brott om köp av sexuell tjänst i polisregion Stockholm har ökat kraftigt – från 208 år 2017 till 474 hittills i år. Ökningen är ett resultat av att polisen jobbar mer aktivt med att upptäcka den här typen av brottslighet, enligt Daniel Spolén.

Det finns en spaningsgrupp som ständigt jobbar med att komma åt prostitutionen. Det handlar om en dold brottslighet. Torskar anmäler inte och de som säljer vill inte bli upptäckta.

– Ofta grips köparna på bar gärning. De erkänner själva och kvinnan berättar vad som skett, säger Daniel Spolén.

Fakta: 1 055 sexköp rapporterades förra året

1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige.

I landet i stort anmäldes 1 055 brott avseende köp av sexuell tjänst förra året, den högsta siffran sedan 2010. Under samma år utfärdades böter, antingen av domstol eller av åklagare i 525 fall, för köp av sexuell tjänst, enligt Brottsförebyggande rådet.

Fakta: Är det okej att hyra ut via Airbnb?

Du måste ha hyresvärdens godkännande för att få hyra ut via Airbnb. Hyr du ut bostaden i sådan omfattning att det kan jämföras med hotellverksamhet kan du riskera att förlora din hyresrätt.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Efter bordellrazzian: Så svarar värden om affärerna i huset Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.