HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hans lägenhet blev en bordell: ”Kan aldrig mer sova i min säng”

Stockholm Prostitutionen har flyttat från hotell till vanliga lägenheter. Bakom dörrarna sker en smutsig och omfattande sexhandel. Många som hyr ut bostäderna i andra hand anar ingenting. Peter kom hem till en lägenhet som stank urin och bakom en dörr låg flera trosor gömda.
Foto: Getty Images
Lägenhetsbordellerna finns överallt i Stockholm, men ofta i innerstaden. Lägenheterna hittar hallickarna på Airbnb eller Blocket. De som hyr ut i andra hand är ofta helt ovetandes.

Han trodde att han hyrde ut sin lägenhet till ett trevligt par. Men det visade sig vara en hallick och hans medhjälpare som använde lägenheten som en bordell där flera kvinnor hölls för att sälja sex. Det hände i början av året då Peter var borta på en långresa med sin sambo. Under tiden hyrde han ut sin bostadsrätt via Airbnb.

– Vi fick kontakt med ett par som ville hyra. De tyckte om lägenheten och vi tyckte de kändes ordentliga så vi skrev kontrakt med dem, säger Peter, som egentligen heter något annat och vill vara anonym.

Läs ocksåKvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta

Men när Peter och hans sambo kom tillbaka från resan hade ”paret” redan flyttat ut, och de kände att något inte stämde. Saker var inte på rätt plats, alla vinglas var nydiskade och det luktade väldigt starkt av kiss i hela lägenheten. De hittade även ett stor paket kondomer och ett par trosor gömda bakom en dörr och på vardagsrumsmattan fanns en konstig fläck, som var svår att få bort.

”Först får man en chock, sedan blir man ledsen för offrens skull. Att ens lägenhet som är en trygg plats för en själv blir ett fängelse för en annan.”

– Den första tanken är inte att det måste handla om trafficking, utan att de kanske hade en hund eller ett barn i lägenheten, säger Peter.

Efter drygt en månad hörde polisen av sig och berättade att lägenheten använts som bordell under tiden de varit borta.

– Först får man en chock, sedan blir man ledsen för offrens skull. Att ens lägenhet som är en trygg plats för en själv blir ett fängelse för en annan.

Flera telefoner används för kontakt med torskar och är kopplade till annonser och sajter som säljer sex. Bilden är från ett tidigare tillslag mot en lägenhetsbordell.

Han berättar att de till slut inte kunde använda något i lägenheten utan gjorde sig av med nästan allt.

– Vi slutade sova i vår säng, och kunde inte längre sitta och mysa i soffan eller dricka ur glasen utan att tänka på vem som varit där och vad de gjort. Hela lägenheten kändes besudlad.

Det hjälpte inte att de städade ur lägenheten ordentligt. Känslan av vad som pågått i lägenheten gick inte ur dem och till slut kunde de inte bo kvar. Nu har de flyttat till en annan ort.

– Man tror aldrig att något sånt här ska hända. Vi kommer aldrig mer att hyra ut via Airbnb, säger Peter.

Läs ocksåAirbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusketHåkan Hellström är en av de akter som dragit storpublik till Ullevi om somrarna. Lägenheten som hyrdes ut utan lov via uthyrningssajten Airbnb ligger bara ett stenkast härifrån.

”Vi slutade sova i vår säng, och kunde inte längre sitta och mysa i soffan eller dricka ur glasen utan att tänka på vem som varit där och vad de gjort.”

Han är inte ensam om att drabbas. I dag är andrahandslägenheter den mest attraktiva marknadsplatsen för organiserad prostitutionsverksamhet i storstäderna, visar Polisens lägesrapport över människohandel för sexuella och andra ändamål från 2018.

Sedan det blev olagligt att köpa sexuella tjänster 1999 har gatuprostitutionen nästan försvunnit. För tio år sedan förekom prostitution mestadels på hotell, men sedan hotellen blivit uppmärksammade och blivit bättre på att förhindra sexköp har sexhandeln flyttat till lägenheter och så kallade lägenhetshotell och till massagesalonger.

Läs ocksåHyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelseprostitution i lägenhet
Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion.

Hur många lägenhetsbordeller som finns är det ingen som vet. Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion i Stockholm, säger att lägenhetsbordeller finns överallt, men att det är omöjligt att uppskatta omfattningen.

– Ofta ligger de i innerstan. Gärna på adresser där man kan smita in lite ostört.

Lägenheterna hittar hallickarna på Airbnb eller Blocket. De som hyr ut i andra hand är i regel helt ovetandes. De riskerar att bli av med sin bostad. Kvinnorna som hamnar i bordellerna har ofta fastnat i människohandel och skickas runt mellan olika lägenheter i landet för att sälja sex.

– De marknadsförs via vedervärdiga annonser på nätet som ”nya tjejen i stan”, säger Christian Frödén.

På de två största eskort-sajterna på nätet finns idag 72 respektive 150 annonser i Stockholm enligt polisen.

”De marknadsförs via vedervärdiga annonser på nätet som ”nya tjejen i stan.”

– Men många av tjejerna finns på båda sajterna, en del med flera olika annonser per tjej, säger Christian Frödén.

Under året har polisen i Region Stockholm satsat hårt på insatser mot sexköp i bostäder. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om sexhandel i ett lägenhetshotell på Östermalm, där bland annat en känd programledare greps.

– Lägenhetshotell främjar prostitution. Vem som helst kan hyra en lägenhet, och det är lätt att verka där i det fördolda, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Antalet anmälda misstänkta sexköp har ökat. Fram till den sista augusti i år har 217 misstänkta sexköp polisanmälts i region Stockholm. Under 2019 anmäldes 176 misstänkta sexköp.

Poliserna Linnea Horgby och Elin Sjögren initierade Insats torsk.

Sedan polisen drog igång med Insats Torsk i början av året har 111 män gripits för sexköp i lägenheter under de tre stora insatser som genomförts.

Poliserna Linnea Horgby och Elin Sjögren som till vardags jobbar som vanliga ingripandepoliser inom lokalpolisområde Södermalm är de som tagit initiativ till Insats Torsk. De ser en markant ökning av lägenhetsbordeller.

–  Det går inte att komma åt denna typ av problematik om vi inte jobbar civilt med spaning. Vi ville se hur omfattande sexhandeln kan se ut en vanlig vecka i Stockholm och fick lov att dra ihop ett team för en veckas spaning, berättar Linnea Horgby.

Första insatsen, som skedde i februari i år på Södermalm, greps sammanlagt 41 män för sexköp under en vecka.

Grevgatan, Östermalm. Här greps en grupp män i maj, bland annat en känd programledare efter att ha köpt sex i en lägenhetsbordell.

Under den andra insatsen i maj greps 28 män, bland annat den kände programledaren. Vid den tredje insatsen som genomfördes nu i oktober i lägenheter på Södermalm och Norrmalm, greps 42 sexköpare under en vecka.

– Och det här är bara vad vi lyckats med under några dagar per insats. Mörkertalet är enormt, säger Linnea Horgby.

De har samarbetat med socialtjänsten vid insatserna, för att kunna erbjuda hjälp till kvinnorna som utsätts för sexhandel.

– Kvinnorna marknadsförs som att de älskar att ha sex i annonserna, men när man träffar dem visar det sig att de pratar dålig engelska och knappt vet vilken adress de är på, ibland knappt vilket land. De här kvinnorna säljer inte sex frivilligt och ofta är det fattigdom som ligger bakom. Det är fruktansvärt att handeln med kvinnors kroppar bara fortsätter, säger Linnea Horgby.

Vid den senaste insatsen när 42 män greps identifierades 41 personer som sålt sex i lägenheterna: 35 kvinnor, fem män och en transperson. Den yngsta som sålde sex var 18 år.

Yngsta sexköparen var 18 år och den äldsta 77 år.

– Det som stack ut under senaste insatsen var att männen som hade köpt sex var yngre än vad de varit tidigare. Vi ser en ökad koppling till porren och porrkonsumtion, många har haft porrsidor i sina mobiler och de berättar att de har sexfantasier som de inte kan fråga sina partners om, så då köper de sexuella tjänster i stället, säger Linnea Horgby.

”Det som stack ut under senaste insaten var att männen som hade köpt sex var yngre än vad de varit tidigare. Vi ser en ökad koppling till porren och porrkonsumtion.”

Både hyresvärd och hyresgäst kan bli medskyldiga till koppleri om de känner till sexhandel i en lägenhet och inte agerar mot den. Man kan också bli av med sitt hyreskontrakt.

– Om hyresgästen har hyresvärdens samtycke till uthyrning i andra hand och det utan hyresgästens kännedom bedrivs bordellverksamhet riskerar hyresgästen avtalet om inte denne agerar för att andrahandsuthyrningen upphör, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Hyr hyresgästen ut i andra hand utan lov så ryker kontraktet direkt:

– Om det inte finns samtycke från hyresvärden till andrahandsuthyrning och det förekommer bordellverksamhet så ryker avtalet utan att hyresvärden behöver förvarna, säger Susann Wikström.

För att kunna avslöja fler lägenhetsbordeller vill polisen ha hjälp från allmänheten.

– Man kan vara observant på om det sker spring av manspersoner alla tider på dygnet i trapphuset till exempel. Det går att mejla in tips till oss via polisens hemsida. Man kan vara anonym, säger Christian Frödén.

I ett längre perspektiv handlar det om att få män att sluta köpa sex menar han:

– Vi måste börja med hur unga pojkar uppfostras till män. De måste få en porrfri barndom och en sund kvinnosyn.

Fakta: Sålde sex för 2,9 miljoner
Hem & Hyra har tittat på fem av de tidigare lägenhetsbordellerna.

1. Hauptvägen, Farsta, februari 2020: En av tre lägenheter i en bordell­verksamhet som uppdagades i våras. En man hyrde lägenheten på ­Hauptvägen i första hand och ytterligare två via Airbnb eller Blocket. Ett 20-tal kvinnor, de flesta från Sydamerika, lockades till Sverige för att sälja sex i lägenheterna. Mannen och hans kvinnliga medhjälpare tjänade 2,9 ­miljoner på sexhandeln. Mannen dömdes nyligen till 3,5 års fängelse för grovt ­koppleri och våldtäkt. Kvinnan dömdes till 2 års fängelse för grovt koppleri.

2. Sankt Göransgatan, Kungsholmen, våren 2019: En hyresgäst hyrde ut sin lägenhet i andra hand. Grannar uppmärksammade att det blev mycket spring i trapphuset. Enligt vittnesuppgifter besökte okända män lägenheten, ibland kom en ny ­besökare varje timme. Till slut anlitade hyresvärden en vaktfirma för att övervaka trapphuset. De som hyrde lägenheten i andra hand satte i sin tur ut en egen vakt. Hyresgästen blev uppsagd.

3. Östgötagatan, Södermalm, våren 2020: Bostadsrättsägare hyrde ut ­via Airbnb. Bostaden användes under en ­period som bordell. Lägenheten var ­liten och när en av de tre ­kvinnorna hade en kund fick de andra två gå ut ­eller gå in på toaletten. Bostadsrättsinnehavarna blev efter en dom ålagda att flytta.

4. Södermalm, februari 2020: En riktad polisinsats mot tre misstänkta ­bordellägenheter. De hyrdes ut via Airbnb och ut­hyrarna kände inte till sexhandeln. 41 män greps misstänkta för köp av ­sexuella tjänster under en vecka. ”Vi hade kunnat gripa ännu fler för vid några tillfällen var det nästan en kö av köpare”, säger en polis.

5. Grevgatan, Östermalm, maj 2020: En grupp män, bland annat en känd ­programledare, greps efter att de köpt sex på Grevgatan 10. Lägen­heten hyrdes ut via Airbnb. Hyresgästen blev vräkt direkt efter tillslaget. Hem & Hyra har skrivit om huset i flera artiklar, då det visade sig att i stort sett hela huset fungerade som ett lägenhetshotell.

Läs också Lägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgäster Ukrainskorna hamnade i mannens våld – utnyttjade över 20 kvinnor i lägenhetsbordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.