HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta

Stockholm Kvinnorna som hålls inhysta i lägenhetsbordeller är långt ifrån profilerna i sexannonserna. De utnyttjas hårt av hallickarna och skickas runt mellan lägenheter och städer för att sälja sex.
Foto: Hem & Hyra
Paret bedrev bordeller i tre lägenheter i Stockholm, två i Farsta och en i Hässelby. I lägenheterna hölls ett 20-tal kvinnor som rekryterats från Syd- och Centralamerika för att utnyttjas för prostitution.

Nyligen dömdes en man till fängelse i 3,5 år för grovt koppleri och våldtäkt. Hans kvinnliga medhjälpare dömdes till två års fängelse. De bedrev bordeller i tre lägenheter i Stockholm, två i Farsta och en i Hässelby. I lägenheterna hölls ett 20-tal kvinnor som rekryterats från Syd- och Centralamerika för att utnyttjas för prostitution.

Enligt tingsrättsdomen har mannen och kvinnan utnyttjat kvinnorna på ett hänsynslöst sätt, bland annat för att de tvingats att arbeta oskäligt hårt. I snitt uppskattas att kvinnorna haft sju kunder om dagen men vissa dagar har det varit frågan om upp till 15 kunder, enligt domen. De tvingades även mot sin vilja att sälja narkotika till kunder.

Läs ocksåHans lägenhet blev en bordell: "Kan aldrig mer sova i min säng"

Under en period på några månader tjänade paret 2,9 miljoner på sexhandeln. Kvinnorna har vittnat om att de gav alla pengarna de tjänade till paret. De har också berättat hur de tvingades att arbeta dygnet runt och knappt hann äta.

Det här är bara ett exempel på hur sexhandeln kan se ut för kvinnor som hamnat i lägenhetsbordeller. De har ofta fastnat i människohandel och skickas runt mellan olika lägenheter i landet för att sälja sex. Lägenheterna hittar hallickarna på Airbnb eller Blocket och via annonser på nätet marknadsför de kvinnorna. På de två största eskort-sajterna på nätet finns idag 72 respektive 150 annonser i Stockholm, enligt polisen.

Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Noa, nationella operativa avdelningen, och nationell rapportör för människohandel för polisen, säger att det är svårt att mäta omfattningen av prostitutionen. Man kan inte mäta antalet kvinnor i prostitution med hjälp av sexannonser, menar hon.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

– Samma kvinna kan annonseras ut på 15 olika webbsidor. Det är inte heller alltid så att den kvinna som annonseras ut faktiskt finns i Sverige. Ibland annonseras kvinnor ut för att se om intresse finns bland köparna. Finns det intresse så för man hit kvinnor.

Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Noa och nationell rapportör för människohandel.

Just nu arbetar Jämställdhetsmyndigheten med att kartlägga omfattningen av prostitution och människohandel, ett uppdrag de fått av regeringen. Senast i januari nästa år ska kartläggningen redovisas.

Under året har polisen i Region Stockholm gjort flera riktade insatser mot lägenhetsbordeller. Hem & Hyra har berättat om dem och om Peter, vars lägenhet användes som bordell när han var ute och reste.

Läs ocksåHyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flyttaAirbnb och pengar.

Under insatserna har polisen haft med sig personer från socialtjänsten, för att erbjuda både de prostituerade och de sexköpande männen hjälp.

Annons

Jämställdhetsmyndigheten fungerar som en backup till polisen och sociala myndigheter, för att erbjuda stöd till de utsatta kvinnorna som säljer sex.

Mats Paulsson, utredare inom prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten, säger att de flesta kvinnor som tackar ja till stöd vill åka tillbaka till sina hemländer igen. Kvinnorna rekryteras oftast utomlands, från fattiga länder, som till exempel Rumänien, Nigeria, Latinamerika, Ryssland, Ukraina och Polen, enligt polisen.

– Då kan vi erbjuda ett återvändarprogram som vi har tillsammans med internationella organisationer. Men allt går inte att lösa tyvärr, så vacker är inte världen. Många faller tillbaka i prostitution.

”Men allt går inte att lösa tyvärr, så vacker är inte världen. Många faller tillbaka i prostitution.”

Många kvinnor är skeptiska till myndigheter. Då kan andra organisationer komma in i stället.

Emma Cotterill är ordförande för Plattformen mot människohandel som samlar olika organisationer från civilsamhället. De finns till för att komplettera de insatser som myndigheterna gör.

– Bland annat erbjuder vi stödboende för personer som inte har fått hjälp av socialtjänsten eller Migrationsverket men som fortfarande har rättigheter enligt Europakonventionen. Där kan de få de 30 dagars vila de enligt internationella dokumentregelverken har rätt till, utan krav på deltagande i rättsprocess, säger hon.

Annons

Utsattheten bland kvinnorna som säljer sex är stor. Behovet av plattformens insatser ökade förra året då 177 personer fick olika former av stöd. Av dem var 140 personer möjliga offer för människohandel. Majoriteten utsattes för prostitution och andra former av sexuell exploatering och var unga vuxna mellan 18 och 26 år. 90 procent var kvinnor.

Enligt plattformens statistik var 28 barn till utsatta, fem syskon till utsatta och fyra släktingar eller partner till en utsatt person. Inom det nationella stödprogrammet som plattformen driver jobbar de även med hjälp till självhjälp för att börja om.

Ninna Mörner, expert på människohandel och grundare av Plattformen mot människohandel säger att vägen tillbaka är lång.

– Kvinnorna är ofta traumatiserade och har psykiska och även fysiska skador att läka. Asylfrågorna är ofta aktuella med och risken att de hamnar tillbaka i sexhandeln är tyvärr stor. Tillsammans kan man lyckas få till det och vi har flera exempel på kvinnor, och deras barn, som efter år av utnyttjande har tagit sig ur och vidare.

”Kvinnorna är ofta traumatiserade och har psykiska och även fysiska skador att läka.”

Ninna Mörner tycker det är viktigt att våga tipsa polisen när man upptäcker att det sker sexhandel i en lägenhet. Man kan också reagera på annat sätt. I polisen senaste insats mot bordellägenheter nu i oktober visade det sig att flera studentlägenheter i Skrapan på Götgatan fungerade som bordeller efter att de hyrts ut i andra hand.

– Studenter i Skrapan har gått samman när det avslöjades att det finns bordellverksamhet där och kontaktade oss nyligen för att dela ut någon form av information och kommer dela ut dessa blad. Det känns fint att människor engagerar sig, säger Ninna Mörner.

Fakta: Sexköparna - män i alla åldrar
  • 1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige.
  • Enligt den senaste rapporten från Noa över människohandel för sexuella och andra ändamål rapporterades 246 sexköp i polisregion Stockholm 2018.
  • Den yngsta sexköparen var 17 år och den äldsta 80 år.
  • 147 av de 246 sexköpande männen kom ursprungligen från Sverige.
  • 13 procent av de sexköpande männen begick andra brott samtidigt som de köpte eller försökte köpa sex. Till exempel misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, olaga hot eller kränkande fotografering.
Läs också Kvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastet Småbarnsmamman ”Emma” sålde sex i lägenheten – hävdar att sambon tvingade henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.