HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Efter bordellrazzian: Så svarar värden om affärerna i huset

Nyheter Paolo Roberto greps i Operation Torsk. Bordellen där han köpte sex beskrivs som ett vanligt hyreshus på en av Stockholms mest exklusiva adresser. Det är det inte. Det är ett lägenhetshotell. Och husets ägare är en mycket omskriven och skandalomsusad fastighetspamp: "Vem jag hyr ut till är min ensak", säger han. Men efter att Hem & Hyra uppmärksammat bordellhotellet, försvinner annonserna från internet.
Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/TT
Paolo Roberto greps efter sexköp i ett lägenhetshotell.

Den här artikeln publicerades den 19 maj 2020. Den har uppdaterats den 27 maj 2020 då historien utvecklas, se slutet av artikeln.

Polisens sexköpsrazzia förra veckan har fått oerhört stor uppmärksamhet. En grupp män, däribland tv-kändisen Paolo Roberto, greps efter att de alla köpt sex på samma bordell på Östermalm i Stockholm.

Läs ocksåUnik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000Hus Gamla stan

Polisen ska ha haft span på adressen en längre tid. Huset på Grevgatan 10, kring hörnet från lyxgatan Strandvägen, har rapporterats vara ett vanligt hyreshus. Sexförsäljningen ska ha förekommit i en lägenhet som hyrts ut som airbnb av en boende, som efter tillslaget ska ha vräkts på direkten.

Men Hem & Hyras undersökningar visar att i stort sett hela huset är ett så kallat lägenhetshotell sedan länge. För företag och turister.

I dagsläget ligger det på hotellsajten City Apartments ute 21 stycken boenden på Grevgatan 10. Och huset innehåller bara 31 stycken lägenheter. Totalt är det endast nio stycken av dem som har människor folkbokförda på sig. Resten är enligt Skatteverket tomma.

Läs ocksåBakslag för hyresgäst i omtalad hyrestvist – får betala 1,4 miljonersibyllegatan

Lägenhetshotell är lägenheter som via en mellanhand hyrs ut i andrahand till företag och airbnb-turister för kortare eller längre perioder. Och för enorma hyror. Att hyra ut via mellanhänder är ett sätt för värdar att undvika förhandlingar och runda lagar om besittningsskydd. Ofta sker det genom så kallade blockuthyrningar som godkänns av Hyresnämnden, men det är inget tvång. Hyreslägenheter som blir hotell är en miljardindustri som ökar explosivt. Hem & Hyra har skrivit mycket om det.

City Apartments agerar i det här fallet mellanhand åt värden och erbjuder ”premium apartments in downtown Stockholm”. De topprenoverade lägenheterna saluförs med ord som ”executive”, ”studio”, ”superior”, ”chic” och ”elegant”.

Annons och gatuvy, insida och utsida.

Man skryter med att det här är ett av Stockholms mest exklusiva områden, ett stenkast från Stureplan, Östermalmstorg och Nybroplan, med ett överflöd av fina affärer och pulserande nattliv.

Via bostadssajten Qasa kan man här hyra en etta på 30 kvadratmeter för 12 000 kronor i månaden. En tvåa på 73 kvadratmeter kostar 20 000 kronor i månaden.

Men direkt via City Apartments egen sajt kan man boka kortare vistelser för sedvanligt hotellpris. Sex nätter med balkong för två personer går loss på strax under 7 000 kronor.

City Apartments grundades 2010. Det var samma år som den kände och skandalomsusade värden Lars Edman köpte Grevgatan 10 i en uppmärksammad affär. Prislapp: 105 miljoner kronor, enligt tidningen Fastighetsvärlden något av ett överpris.

Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Till Fastighetsvärlden sa han då att priset inte hade något med marknadsvärdet att göra. Eftersom han själv bor kring hörnet, på Strandvägen, så hade han länge velat köpa huset eftersom det har så attraktiva p-platser. ”Det var inte en prisfråga, det här var en fastighet jag skulle ha”, förklarade den stridbara fastighetsmagnaten.

”Jag har aldrig varit ute på internet”

När Hem & Hyra ringer Lars Edman för att fråga om bordellverksamheten, Paolo Roberto och samarbetet med City Apartments säger han att bostäderna i huset hyrs av ”en hel del företag”: ”Jag har ingen koll på det.”

Annons

– Det är en blockuthyrning, säger Lars Edman.

Men det finns inga blockuthyrningar registrerade på den här adressen hos Hyresnämnden.

– Man måste inte alltid registrera om man litar på varandra.

Har du fortsatt förtroende för City Apartments efter sexköpsrazzian?

– Jag har inte sett något om det. Jag känner inte till alla som bor i mina hus. Om du själv hade 1 000 eller 2 000 lägenheter, hur skulle du kunna veta vad människor gör med dem? De hyr ut dem som airbnb.

Men mellanhanden City Apartments hyr också ut som hotell. Det ser man på deras sajt, 21 stycken av dina lägenheter ligger ute nu.

– Jag har inte en aning om det. De ska hyra ut till företag, inte airbnb. Jag har aldrig hört talas om City Apartments innan det här samtalet. Jag har aldrig ens varit ute på internet, jag kan inte ens skriva ett mail. Jag är 74 år gammal.

Men om du inte hyr ut till City Apartments som mellanhand – vem hyr du då ut till?

– Jag hyr ut till någon annan.

Vem då?

– Det är min ensak. Nu måste jag jobba. Adjö.

Har rensat sajten från alla spår

Hem & Hyra har sökt City Apartments via telefon, sms och e-post utan att få svar. Men ett par dagar efter att den här artikeln publicerats, så försvinner de 21 lägenheterna från City Apartments sajt. De är borta, bilder och all information om de lyxiga lyorna saknas.

Annons

Dock: det visar sig att de fortfarande ligger uppe på booking.com, en stor och välkänd internationell hotellsajt som enbart riktar sig till turister. Där har City Apartments en egen sida för de 21 lägenheterna på Grevgatan 10. De är fortfarande tillgängliga att boka för sommarens semester.

Via booking.com har man hyrt ut till turister.
Sju år med turister

Bilderna på bostäderna är detsamma som på modersajten och det står stolt att man samarbetat med booking.com sedan den 31 oktober 2013. Det är sju år med turister som kommit och gått.

Här ligger även 528 stycken recensioner av hotellrummen, den äldsta från mars 2018.

”Special thanks to Lasse!”

De flesta omdömena är väldigt positiva, Grevgatan har ett snittbetyg på 8,7 av 10, och turisterna prisar det fantastiska läget på flådiga Östermalm och de stora lägenheterna. Två av dem, besökare från USA och Kazakstan, tackar ”Lasse” som vänligt hjälpt till med vistelsen i Stockholm.

Hem & Hyra ringer fastighetsägaren Lars Edman igen för en kommentar. Han ber att få frågorna skickade med e-post till Joanna Edman, styrelsemedlem i hans handelsbolag LEFA förvaltning som äger fastigheten.

Tre lägenheter, inte 21

Lars Edman skriver sedan ett bestämt ”nej” på att han skulle vara den ”Lasse” som välkomnat turister. Sedan skriver han:

– Lägenheterna på Grevgatan 10 har aldrig hyrts ut till annat än vanliga privat boende och till företag för lång tid. Det är viktigt att det i Stockholm finns företagsuthyrning, eftersom just avsaknaden av tillgängliga boenden är ett av de största hoten mot regionens tillväxt.

Lars Edman fortsätter med att skriva att det på sin höjd är tre lägenheter det rör sig om.

– LEFA har till följd av uppmärksamheten tyvärr kunnat dra den slutsatsen att lägenheter hos oss, vi tror att det rör sig om tre stycken, nu annonseras för ett korttidsboende. Vi har inte känt till detta förhållande, vilket också föranlett ett pågående ingripande från vår sida mot detta, som strider mot de avtal som träffats.

Omgående efter det att Hem & Hyra kontaktat Lars Edman försvinner alla de 21 lägenheterna på Grevgatan 10 från booking.com.

Läs också Det skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag Nya lägenheter i ”De dödas hus" kan stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.