Annons

”Man känner sig hjälplös på något sätt”

Karlstad Att kunna bo ihop med den man älskar är inte självklart. Först behövs en bostad. Villemo står i bostadskö i flera svenska städer. Läs hennes berättelse om jakten på en lägenhet.
Foto: Anna Rytterbrant
Villemo Klockars bor i skogen i Värmland men hoppas på en lägenhet i Karlstad.

”Jag och min pojkvän har sökt bostad sen i våras när han slutade gymnasiet. Vi bodde på internat men flyttade hem till mammas hyresrätt i Karlstad och har bott där sen dess. Jag ställde mig i kö i Karlstad där mitt gymnasium ligger direkt när jag fyllde 18 i somras. Jag ställde mig också i kö i Hammarö, Örebro, Västerås och Uppsala. Eftersom vi är två stycken har vi tänkt oss en hyra  upp till 6 000 kronor.

Vi har försökt hos privatvärdar i Karlstad också, men de har inte känts seriösa. I höstas köpte mamma ett hus på landet och då gick det från att vi VILLE ha en egen lägenhet till att vi BEHÖVDE en. Det var nog då jag förstod hur svårt det är att få ett boende. Jag visste att det är bostadsbrist, men har tänkt att det innebar att man inte får sin drömlägenhet eller får bo i det område man helst vill. Men att man ändå får någonstans att bo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Man känner sig väldigt hjälplös på något sätt. Jag kan inte göra något åt situationen. De kontakter jag har är mina klasskompisar – och de hyr inte ut lägenheter. Men jag hoppas att vi får något när jag tagit studenten.

Jag har en termin kvar och det tar sex timmar att åka buss fram och tillbaka mellan Karlstad och huset mamma flyttat till. Det är lika lång tid som det skulle ta att pendla från Västerås. Jag blir orolig över att pendlingen kommer att gå ut över mina studier.

Annons

Jag och min pojkvän har bott ihop i ett år, men nu vet jag inte när vi kan flytta ihop igen. Han har flyttat hem till sina föräldrar i Sala under tiden och det känns konstigt när vi är vana att bo tillsammans.

Läs också”Jag borde ha något eget nu”

Jag tycker att det behövs byggas fler bostäder och att kösystemen ska underlättas så att både unga och äldre kan få lägenheter. Och så tycker jag att det borde finnas lägenhetsgarantier för dem som får jobb på annan ort och för att ungdomar ska slippa bo hemma hos föräldrarna när de börjar på universitet.”

Namn/ Ålder: Villemo Klockars, 18 – snart 19 år.

Bor: Hos mamma

Annons
Läs också"Jag bor med min dotter i ett rum hos min kompis"

Gör: Studerar sista terminen på gymnasiet. Söker bostad tillsammans med sin pojkvän.

Berättat för Anna Rytterbrant

Fakta: Bostadsbristens ansikte 2014

I dag fattas upp till 150 000 lägenheter.  Räknar man även de kommande fem årens behov blir det nära 300 000. Fram till valet 2014 skriver vi varje vecka om dem som drabbas av bostadsbristen. Unga som gamla, från norr till söder.  Det här är deras berättelser och deras uppmaning till politikerna.

Se alla berättelser här.

 

Läs också "Nu bor vi i ett källarförråd" "Jag känner en otrolig frustration" ”Jag fick fortsätta bo med mitt ex i nästan ett år efter att vi gjort slut”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.