HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Måndag kväll är tjejernas kväll i Nybro

Nybro Fryshuset och Hyresgästföreningen i Nybro delar målsättning. De vill nå unga tjejer. Tillsammans har de i år startat Tjejernas kväll, där besökarna styr över kvällens innehåll.

Dahouk Adlan är stammis och slår sig ned vid pusslet som är kvällens aktivitet. Pussla och hänga. Och fika. Svårare än så behöver det inte vara.

– Det skulle komma många i dag men det var flera som hade prov i morgon. Men jag är här, säger hon.

Läs också''Det här är Nacksta här håller vi ihop''

Varje måndag kväll fram till skolavslutningen är det tjejer i åldern 13–25 år som har möjlighet att ta över Hyresgästföreningens lokal Harlekin i Kungshall i Nybro.  Hyresgästföreningen och Fryshuset har nämligen gått samman för att skapa en plats där tjejer kan ­träffas och hitta på saker tillsammans.

Just i dag är det tredje tillfället. Förra gången bakade tjejerna och det baket räcker även till kvällens fika.

– Jag tycker att det här är jättekul och tror att många kommer att börja komma hit. Jag är sällan på Fryshuset för jag tycker inte att det är så kul där längre. Jag tror att det här blir bättre. Jag tror att det blir lugnare, säger Dahouk Adlan.

Läs också"Jag älskar min förort"

Sandra Damsjö, ledare på Fryshuset, som haft verksamhet i Nybro sedan 2016, förklarar att deras målgrupp är just ungdomar 13–25 år.

– Vi känner att vi inte når lika många tjejer som killar. Därför testar vi detta tillsammans med Hyresgästföreningen. Vi är även på en ny plats och inte på Fryshuset. Så får vi se hur det går, säger Sandra Damsjö.

Men varför har ni svårt att nå tjejerna?

Läs ocksåBra lokal ungdomsverksamhet i Vänersborg belönas

– Vi har lite yngre ­tjejer men ofta försvinner de i 15-årsåldern. De gör väl andra saker. Vi har ganska många killar på plats hos oss på kvällarna, säger Sandra Damsjö.

Målgruppen är även intressant för Hyresgästföreningen i Nybro. Nawar Abu Amer sitter i föreningsstyrelsen och kommer att rodda med Tjejernas kväll tillsammans med Margareta Andersson som också sitter i styrelsen.

– Vi har länge velat ha en ungdomsgrupp och det här kan vara ett sätt att nå dit. Vi kommer att hålla öppet varje måndag klockan 17.00–19.00, även om det inte kommer någon, för det kan vara så att någon dyker upp sista halvtimmen, berättar Nawar Abu Amer och för­klarar att det som sker på Tjejernas kväll till största delen är helt upp till tjejerna.

– Nästa vecka ska vi lära känna varandra lite mer och hjälpa varandra att göra flätor i håret. En har en mamma som är duktig på det och som ska komma hit och visa, säger Nawar Abu Amer.

Varför är målgruppen viktig för er?

– Vi vill dels göra något tillsammans med dem. Sedan är de  unga och kommer att flytta hemifrån för att studera eller jobba. Vi vill berätta vad Hyresgästföreningen är och varför det är viktigt som hyresgäst att vara med, förklarar Nawar Abu Amer.

Det fikas inne på Harlekin och sedan hänger näsorna över det runda bordet för att hitta rätt bit till rätt plats. Det verkar svårt.

– Det är tusen bitar så visst är det lite svårt. Men det ska nog gå, säger Nawar och skrattar ihop med de andra.

Fakta: Detta är fryshuset
  • 1984 startade Anders Carlberg Fryshuset för att fånga upp unga människor i utanförskap. Fryshuset har egna verksamheter i bland annat Stockholm, Göteborg, Nybro och Torsås.
  • Tanken är att ungdomarna själva ska genomföra aktiviteter och projekt där Fryshuset stöttar på olika sätt.
Fakta: Vill du ha Tjejernas kväll?
  • En kväll som bara är för tjejer kan du ordna med hjälp av Hyresgästföreningen eller annan förening om det finns en lokal där du bor. Du kan även höra med din fritidsgård om det går att fixa.
  • Det är bra att först börja med att ta reda på om det finns ett intresse i området där du bor eller bland dina kompisar.
Fakta: Tips på aktiviteter
  • Att baka kan vara kul. Kanske experimentera och hitta på nya sorter utifrån ett recept.
  • Dela med er av era kunskaper. En kanske är duktig på slöjd, en annan på musik.
  • Det behöver inte vara svårare än att spela spel tillsammans, se en film eller bara enas om ett ämne att prata om.
Fakta: Fler projekt för tjejer
  • Tjejer Emellan på Panncentralen i Växjö är en mötesplats för tjejer på deras villkor.
  • I Mullsjö och i Habo har det nyligen öppnat ett e-sportcenter som aktivt kommer jobba med att få fler tjejer intresserade av spel, digitalkultur och e-sport.
  • Bollihop erbjuder tjejer i utsatta områden i Linköping att träna fotboll och futsal (en variant av fotboll som spelas på en mindre plan och med färre spelare).
Läs också Byggbolag satsar på integration och personalförsörjning i ett Fikasnack som ger kontakt Final på sommarprojektet på Teleborg Fotboll och fimptävling i Fiskis Få bostadsområden får del av trygghetspengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.