HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Final på sommarprojektet på Teleborg

Växjö Projektet Efter skolan har sin sommarfinal i Växjö i dag, fredag. Under tre veckors tid har sysslolösa barn och ungdomar fått meningsfulla dagar på Romavallen. – De får gärna fortsätta flera veckor till, säger Petra Schrevelius som bor granne med Romavallen.

 


Martin Muro, Rasmus Schrevelius, Chovjn Rashid och Sanaria Alkabani pausar lite i skuggan. Foto: Annika Wallsson

Amanda Ekelund är en av fyra ungdomar som fått sommarjobba i projektet.
– Det har varit helt underbart. Jag hade lätt kunnat jobba tre veckor till för det har varit så roligt att komma till jobbet, säger hon.


Manuel Curin satsar järnet i brännbollsmatchen.

Utflykter och idrott av alla de slag har präglat omkring 20 barns dagar under tre veckor i området Romalyckan på Teleborg. Åldrarna är från 9 till 16 år.

Läs ocksåHär är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus
Området är med i projektet Efter skolan och har valts ut för att det räknas som ett utsatt område där den yngre generationen inte har något att göra, utan driver och gör bus. Och när sommaren kommer blir det extra tydligt. Många blir kvar i stan. Sysslolösa.
– Det har varit bra veckor och jag tror att ungarna har gillat det. De har i alla fall kommit tillbaka under hela tiden, säger Martin Muro, en av projektledarna.
Tjejerna Chovjn Rashid och Sanara Alkabani håller med.
– Det har varit roligt och vi har haft något att göra under sommarlovet. Fotboll, basket och att få vara ute har varit roligast. Och vi har lärt känna nya personer, säger de.
Petra Schrevelius bor granne med Romavallen.
– Det är en jättestor skillnad på planen när projektet är här, ett helt annat klimat, skillnad i sättet att prata och umgås. När projektet inte har varit här så har det varit slagsmål och ingen hänsyn, säger hon.
Idrottsplatsen Romavallen invigdes förra sommaren och har blivit en samlingsplats i området.
– Jag tror inte att klimatet håller i sig när projektet slutar för så fort det slutar på kvällarna så är det liv och bråk igen. Då finns det ju ingen vuxen som kan ta barnen på rätt sätt. Jag vet inte vad man kan göra men det borde finnas någon vuxen som de kan vända sig till. Det har ju blivit som en öppen fritidsgård här, säger Petra Schrevelius.
Efter skolan är ett projekt av Hyresgästföreningen i samarbete med Växjöhem och Växjö kommun. Projektet slutar till hösten men Hyresgästföreningen har lämnat in en ansökan till Ungdomsstyrelsen om att få pengar för att kunna fortsätta i ett år till så att arbetet med att få områdets unga att bli aktiva och gärna gå med i en förening kan fortsätta.

 

Läs också Gårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten" Full fart på Hallsta Summer Camp Så hög temperatur måste du acceptera inomhus – och då kan du få pengar tillbaka Extremt tryck på resor i Göteborgs förorter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.