HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många dödsbränder första halvåret

Nyheter Under första halvåret i år dog 68 personer i bränder - de allra flesta i bostadsbränder. Det är en mycket kraftig ökning jämfört med i fjol.

Under flera år har antalet döda i bränder minskat i Sverige, men det första halvåret i år ser sämre ut.

Enligt preliminär statistik från Myndigheten för samhälsskydd och beredskap, MSB har 68 personer har omkommit i 57 olika bränder.  

Läs ocksåBrandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Det är nästan 80 procent fler döda än samma period 2014.

– Vi har haft ovanligt många döda i bränder det här halvåret, särskilt om man jämför med i fjol. Men det är ganska slumpartade händelser och det är naturligt att siffrorna går lite upp och ner. Det är svårt att se några trender eller säga vad det beror på, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB.

Han tror att halvårssiffran kommer att sjunka lite eftersom det kan visa sig att några av personerna har dött av sjukdom innan branden startade. Men det blir ändå en högre antal döda i bränder än på flera år.

Läs ocksåOsäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand

En orsak är att flera bränder än vanligt har krävt mer än ett liv. Bland annat dog tre personer i en lägenhetsbrand i Norsborg, söder om Stockholm, i maj och ytterligare tre personer brändes inne när en husvagn utanför Uppsala totalförstödes i en brand.

– Vi räknar alla bränder där någon omkommer, även bilbränder till exempel, men vanligtvis är mellan 80 och 90 procent i bostäder, säger Mattias Strömgren.

Här kan du se var dödsbränderna har inträffat under årets första sex månader, enligt MSB:s preliminära statistik:

Läs ocksåJan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i LandskronaJan-Åke Linderoth och huset på Koppargården som brann.
Län Antal bränder Antal döda
Stockholm  11 14
Västra Götaland 9 10
Dalarna 6 6
Skåne 4 5
Västmanland 3 5
Gävleborg 4 4
Jönköping 2 3
Uppsala 1 3
Östergötland 3 3
Gotland 1 2
Kronoberg 2 2
Norrbotten  2 2
Värmland 2 2
Västerbotten  2 2
Västernorrland 2 2
Halland 1 1
Kalmar 1 1
Södermanland 1 1
Totalt 57 68
Läs också Hyresgäst som eldat i trapphus får bo kvar Hyresgäst får bo kvar – inte bevisat att kolbit till vattenpipa orsakat brand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.