HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många vill köpa hus av Gotlandshem

Gotland Ett tiotal anbud har kommit in på de totalt 944 lägenheter som kommunägda Gotlandshem nu planerar att sälja. I slutet av oktober räknar bolaget med att presentera vilka köpare som får skriva kontrakt.
Foto: Jenny Knutsson
Elisabeth Kalkhäll är vd på Gotlandshem,

Den 24 augusti var sista datum för att lägga ett så kallat indikativt bud, ett förslag på köpsumma, på de fastigheter som Gotlandshem planerar att sälja. Det rör sig om fem områden på totalt 944 lägenheter, där merparten 884 stycken finns i Gråbokvarteren Stäven och Bogen i Visby.

— Vi har fått in ett tiotal anbud så jag tycker det är ett stort intresse. Det finns de som lagt bud på hela portföljen och de som har visat intresse för enskilda objekt, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem satsar i Slite och Fårösund

Men några närmare detaljer om de aktuella budgivarna vill bolaget inte berätta. I alla fall inte än.

— Skulle någon av anbudsgivarna vara ett börsnoterat bolag så kan det vara ett brott mot insiderlagen om det kommer fram nu, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Närmast kommer Gotlandshem att analysera buden, hur de uppfyller köpvillkoren och välja ut ett antal intressenter för närmare samtal. De utvalda kommer då få mer detaljerade uppgifter om avtal och fastigheternas tekniska skick. Enligt Kalkhäll ska kontrakten med en tänkbar köpare vara klara till styrelsemötet den 24 oktober.

Läs ocksåNy stadsdel kan få 400 bostäder

— Vi kommer att presentera påskrivna kontrakt. Sedan blir det upp till regionfullmäktige den 18 december att säga ja eller nej, förklarar hon.

Om det kan bli en eller flera nya ägare återstår att se.

— Vi är öppna för olika lösningar. Jag känner mig trygg att kunna sälja Stäven och Bogen, men det är inte lika säkert att vi går hela vägen och säljer resten. Det får vi se hur det blir.

Läs ocksåGotlandshem slipper miljonvite

Byggnaden med Gotlandshems kontor ingår i försäljningen. Hur tänker ni kring detta?

–Vi har inte beslutat än om vi ska sitta kvar här eller om vi ska flytta till något nytt kontor. Lokalen är ombyggd från lägenheter så det finns möjlighet för en ny ägare att göra det till bostäder igen. Vi har ett hyresavtal och de kommande fem åren kommer vi inte att flytta, säger hon.

På onsdag nästa vecka har Hyresgästföreningen på Gotland kallat till en paneldebatt om försäljningen.

– Vi vill fråga politikerna och Gotlandshem hur de tänker med försäljningen. Många hyresgäster är oroliga för vad som kommer att hända med deras hem. Efter debatten kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor till politikerna, skriver Stefan Uddebrant, ordförande Hyresgästföreningen Gotland, i ett pressmeddelande.

 

 

 

Fakta: De här fastigheterna är till salu:

Stäven 1 och Bogen 1, i Gråbo, antal lägenheter 884.
Kakelugnsmakaren 1, Kakelugnsgatan 1-21 och 35-55, i Terra Nova,
antal lägenheter 21.
När Mickelgårds 1:32, När Mickelgårds 1-6, i När, antal lägenheter 16.
Havdhem, Spenarve 1:46 (Spenarvevägen 1-13), 1:51 (Spenarvevägen 21-29)
och 1:52 (Storavägen 7-29), i Havdhem, totalt antal lägenheter 23.

Källa: Gotlandshem

Läs också Visbybor får forma ny stadsdel Orterna som kan få nya bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.