Annons

Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Ronneby Hyresgästen ville få ner de höga elkostnaderna och installerade en kamin på egen hand. Det visade sig vara ett ödesdigert misstag. Ett plåtrör blev för hett och orsakade en brand. Nu döms mannen för allmänfarlig vårdslöshet.
Bilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Foto: Polisen
Hyresgästen monterade kaminen själv och började elda i den utan besiktning. Det resulterade i en brand runt murstocken och upp på vinden.

Vintern 2022/23 närmade sig. Elpriserna plågade svenska folket och så även denna hyresgäst.

Mannen hade varit hyresgäst hos husägaren i Ronneby kommun minst ett år när han framförde en önskan om att installera en kamin för att minska sina uppvärmningskostnader. Det kunde gå för sig, tyckte ägaren. En sotare besökte huset och gav klartecken för att en kamin skulle kunna installeras. Där någonstans uppstod ett missförstånd, hävdar åtminstone hyresgästen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Husägaren såg framför sig att skisser och samtal med kommun kom härnäst på tur. Efter bygglov skulle en färdiginstallerad kamin också behöva besiktigas. Hyresgästen däremot skaffade en kamin direkt, installerade den själv, och började använda den. Något bygglov fanns inte. Mannen menar dock att han skickat bilder och film på den färdiga kaminen till fastighetsägaren.Han ska också ha fått tillstånd att låna hyresvärdens bil för att hämta kaminen och påstår att husägaren har besökt honom medan kaminen har eldats i.

Vinden började brinna

Hyresvärden uppger att han möjligen har fått en film på kaminen, men att han inte gett tillstånd att kaminen får användas innan en besiktning har skett.

Annons

Mannen eldade på och sparade el i cirka en månad, tills en dag då det började brinna. Branden tog sig via väggen upp i taket. Mannen flydde ut med fru och barn medan isoleringen på vinden antändes.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Skadorna begränsades till området runt husets murstock. Elden har lämnat efter sig en kraftigt svartbränd vind och en inrökt fastighet. Huset behövde röksaneras efteråt och en del väggar och tak målas om.

Branden ska enligt polisens utredning ha startat vid ett felinstallerat plåtrör som egentligen var till för ventilation – men som användes som rökkanal. Dessutom fanns det lättantändligt träspån och trämaterial runt omkring. Röret klarade  inte av den heta röken och blev så varmt att en brand uppstod.

Bygglov fanns inte

Blekinge tingsrätt slår fast att en besiktning av den färdiga kaminen faktiskt inte krävdes, men att bygglov aldrig ens ansöktes om. Rätten konstaterar också att mannen har monterat kaminen själv utan kunskaper om hur man gör det brandsäkert. Han har också varit oaktsam när han har eldat i den.

Annons

Att eventuellt missförstånd kan ha uppstått längs vägen eller vad som har sagts av hyresvärden saknar betydelse menar rätten och dömer mannen för allmänfarlig vårdslöshet. Han döms till 60 dagsböter.

Hyresvärden ska inte ha fått någon ersättning från sitt försäkringsbolag och yrkade på ersättning för alla kostnader i samband med saneringen. Saneringen ska ha kostat drygt 83 000 kronor men tingsrätten landade i att hyresgästen ska betala 50 000 kronor i skadestånd.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.