Annons

Margit tog strid mot tobaksröken

Tanum ​Margit Tempte drabbades hårt när en rökare blev granne. Även om det akuta problemet är löst nu tycker hon att det borde vara rökförbud på alla äldreboenden. – Tänk vad en fimp kan ställa till med, här är ju alla mer eller mindre rörelsehindrade.

​I början av 2007 slutade 91-åriga Margit hastigt att trivas på Tärnegården i Grebbestad. Då fick hon en ny granne och märkte genast en tydlig lukt av tobaksrök i sin egen lägenhet.

Lukten märktes mest i klädkammaren, hallen och badrummet och var extra plågsam för Margit. Hon har själv aldrig rökt, men lider av lungsjukdomen kol och tål inte cigarettrök.
Trots en rad mätningar och tätningar fortsatte problemet. Margit kände sig både nedstämd och misstrodd.
– Ska jag bo så här resten av livet, tänkte jag.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Först när Hyresgästföreningens jurist krävde ytterligare åtgärder försvann problemet. Det visade sig att ett ventilationsschakt som går mellan lägenheterna behövde tätas mer.

Eget boende i servicehus omfattas inte av Tobakslagens rökförbud, men det hindrar inte att man inför det av exempelvis brandsäkerhetsskäl. Några sådana planer finns i dagsläget inte i Tanum.
– Detta måste vi naturligtvis ta upp till diskussion. Dilemmat är att lägenheterna är den enskildes hem och ska man förbjuda rökning så måste det vara klart innan någon flyttar in, säger Maj Lätto-Karlsson, avdelningschef på äldreomsorgen.

Annons
Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Grannar betalar olika mycket för likadana lägenheter - nu ska Nässjös äldrehyror ses över Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop - "ingen har klagat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.