Annons

Marie Linder: Förslaget innebär marknadshyror

Nyheter Det är inget snack om saken. Regeringens förslag innebär marknadshyror för nyproducerade lägenheter. Det menar Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder. ”Ett systemskifte och en dörröppnare till marknadshyror i befintligt bestånd”, menar hon.
Tar fram motorsågen. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder menar att dagens förslag om fria hyror i nyproduktion öppnar dörren till marknadshyror i äldre lägenheter.

Justitieminister Morgan Johansson (S) försöker spela ner betydelsen av det förslag för fri hyressättning i nyproduktion. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder håller inte med och menar att det handlar om ett systemskifte och att marknadshyror ska införas.
Det kommer leda till att hyrorna i nyproduktion på attraktiva orter kommer att bli ännu dyrare än i dag, enligt Marie Linder.

– Värden ska helt själv kunna bestämma hyran. Det enda den blivande hyresgästen kan göra är att tacka ja eller nej. Dessutom kan hyresnivån komma att se olika ut inom samma hus, beroende på hur duktig man är att förhandla och vilken relation man har med hyresvärden, säger Marie Linder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Såväl utredaren Kazimir Åberg som justitieminister Morgan Johansson framhåller att förslaget enbart handlar om nyproducerade lägenheter. Den värd som så önskar kan dessutom välja att förhandla hyran som görs i dag, vanligen genom att sätta en så kallad presumtionshyra.
Marie Linder tror dock att förslaget är en dörröppnare för marknadshyror i befintligt bestånd.

– Så har skett i exempelvis Finland. Moderaterna har motionerat om att när en lägenhet blir ledig ska det bli möjligt att sätta marknadshyror. Därför är det här förslaget väldigt oroande, säger Marie Linder.

Inte överen(s). Marie Linder och Morgan Johansson har helt olika syn på hur stor betydelse fria hyror i nyproduktion får.

Även om hyrorna i nyproduktion är i dag är betydligt högre än i äldre bestånd, tror hon det finns ett utrymme för fastighetsägarna att justera upp hyrorna ytterligare.
– Ja, det råder bostadsbrist. Exempelvis välbetald arbetskraft som kommer utifrån till tillväxtorterna. Dessutom kommer det här att minska rörligheten på bostadsmarknaden. Vilken hyresgäst i befintligt bestånd, eller vilken villaägare, kommer vilja byta till en lägenhet med hög hyra och sämre besittningsskydd.

Annons

Marie Linder är ”arg på politiken”. Hon tycker det är bra att Vänsterpartiet är tydliga att dom vill fälla regeringen om man lägger fram förslaget på riksdagens bord. Samtidigt vill Marie Linder inte ha en moderatledd regering som hon tror vill gå längre och införa marknadshyror i befintligt bestånd.
– Jag vill att enskilda riksdagsledamöter ska fundera på unga, ensamstående och pensionärer ska kunna flytta till en ny hyresrätt med det här förslaget.

Det tolkar jag som att du hoppas på att enskilda socialdemokratiska och miljöpartiska riksdagsledamöter ska rösta emot partilinjen?

– Jag tycker också att liberaler och centerpartister ska tänka om.

Läs ocksåFria hyror för nya lägenheter – så här ser förslaget ut

På Sveriges Allmännytta, som organiserar landets kommunala bostadsbolag, tror man likt Morgan Johansson inte att förslaget kommer få så stor betydelse.

Annons

– Det är den kanske största bostadspolitiska förändringen på 50 år, men det kommer knappast att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror. Möjligen kan förslaget leda till att det byggs nytt på ett fåtal mycket attraktiva platser i storstäderna, men där finns sällan utrymme att bygga mer, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, gör däremot tummen upp. Deras medlemsföretag kommer att bygga mer.

Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen

– Möjligheten till en friare hyressättning i nybyggda hyresrätter är värdefullt för en bättre fungerande bostadsmarknad. Det kommer att skapa ett större och mer varierat utbud av hyresrätter när den ekonomiska osäkerheten minskar i projekten och fler vill investera i ytterligare bostäder, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Läs också Morgan Johansson: Fria hyror i nyproduktion får marginell betydelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.