Annons

Morgan Johansson: Fria hyror i nyproduktion får marginell betydelse

Nyheter Fri hyressättning kommer att gälla ett fåtal av landets hyresgäster. Inte ens alla nybyggda lägenheter kommer att omfattas. Justitieminister Morgan Johansson (S) försöker spela ner betydelsen av det förslag som presenterades i dag. Och han menar att kampanjerna mot marknadshyror tagit orimliga proportioner.
Foto: Regeringen
Försöker spela ner. Morgan Johansson (S) menar att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion kommer att få marginell betydelse.

Sällan har en bostadspolitisk utredning vållat sådan uppståndelse. Och sällan ha en minister valt att spela ner betydelsen av ett förslag som han själv ska försöka driva igenom. När Morgan Johansson (S) kommenterade utredaren Kazimir Åbergs förslag om fri hyressättning i nyproduktion betonade justitieministern hur liten del av landets hyresrätter som berörs. Nyproduktionen svarar för ungefär en procent årligen av landets hyresrätter. Den värd som så önskar kommer att kunna sätta hyran enligt nuvarande system, presumtionshyra eller bruksvärdeshyra, även i framtiden, betonade Morgan Johansson.

– Kanske kommer hälften av alla nya hyresrätter att beröras. Inte ens på hundra år kommer nuvarande sätt att förhandla hyran slås ut av fri hyressättning, enligt Morgan Johansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men att det är ett förslag som han helst velat slippa lägga råder det inga tvivel om. Men därtill var han nöd och tvungen för att få till januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna. Morgan Johansson framhåller att investeringsstödet till hyresrätter tack vare januariavtalet blivit kvar, trots att det finns en majoritet i riksdagen för att avskaffa det.

Annons

Han tror inte heller att fria hyror kommer att få särskilt stor betydelse för bostadsbyggandet. Däremot finns en oro hos justitieministern att värdarna ska se sin chans att höja hyrorna ännu mer än det som avtalats från början genom att påtala ”ändrade förhållanden”. Det kan exempelvis handla om bättre kommunikationer eller att ett område blir mer ”hippt”. Även om dessa hyreshöjningar ska ske stegvis är det något som Morgan Johansson ser som ett problem.

– Formuleringarna är för otydliga och vaga. Det ger ett incitament att omsätta hyresgäster. Det kommer bli en förhandlingsfråga med Centern och Liberalerna.

Läs ocksåFria hyror för nya lägenheter – så här ser förslaget ut

Men det är inte bara mittenpartierna som ska övertygas. Vänsterpartiet har sagt att man ska fälla regeringen om man lägger fram ett förslag om marknadshyra. Morgan Johansson menar att det här handlar om ”fri hyressättning i nyproduktion” och inte marknadshyra. De omfattande protesterna, bland annat har Hyresgästföreningen samlat in 130 000 namnunderskrifter mot förslaget, betraktar han som överdrivna.

Annons

– Kampanjerna har fått orimliga proportioner. Alla landets hyresgäster kan i dag andas ut och vara lugna. Förändringarna berör enbart nya lägenheter. Jag tycker landets hyresgäster ska vara rädda för Vänsterpartiet. Om regeringen avsätts då kan jag garantera att det blir marknadshyror på riktigt, säger Morgan Johansson.

Läs också Förslaget om marknadshyror slängs på tippen Marie Linder: Förslaget innebär marknadshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.