HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vänsterpartiet: Vi fäller Löfven om han inför fri hyressättning

Nyheter Vänsterpartiet kommer att släppa fram en Löfven-regering. Men partiet lovar samtidigt att fälla samma regering om förslaget kring fri hyressättning i nyproduktion riskerar bli verklighet.
Foto: Svt

Regeringsfrågan ligger just nu i Vänsterpartiets händer och på onsdagsförmiddagen meddelade partiledare Jonas Sjöstedt att han är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Beskedet kommer efter att Socialdemokraterna gjort en överenskommelse med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet om den kommande mandatperiodens politik. Ett av förslagen i överenskommelsen handlar om fri hyressättning i nyproduktion.

Läs ocksåSå påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

Just det förslaget har upprört många hyresgäster och Hyresgästföreningen har reagerat kraftigt.

– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Man struntar i unga som behöver en bostad, par som vill separera, äldre som behöver ett bekvämare boende och människor som vill flytta till ett jobb. Det gynnar bara en väldigt välmående fastighetsbransch, har förbundsordförande Marie Linder sagt till Hem & Hyra angående förslaget.

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet inte heller accepterar förslaget.

Läs ocksåMarie Linder: Jag är upprörd och arg

– Jag och Vänsterpartiet har begärt att delarna om marknadshyror och urholkad arbetsrätt ska lyftas bort ur överenskommelsen. På det har vi fått blankt nej som svar, berättade Jonas Sjöstedt under en presskonferens.

Därför, meddelar han, kommer partiet i ett senare skede att begära en misstroendeförklaring om dessa förslag läggs fram skarpt.

– Det som nu gäller är att om den nya regeringen så småningom lägger fram överenskommelser om förslag om marknadshyror eller angrepp på anställningstryggheten via lag, då kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

Läs ocksåStefan Löfven om uppgörelsen: Fler hyresrätter kan byggas

I ett sådant läge skulle regeringen kunna fällas om även Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna röstar på samma sätt.

Enligt överenskommelsen mellan S, MP, L och C ska förslaget om fri hyressättning i nyproduktion först utredas 2019-2020 och sedan bli ny lagstiftning från den 1 juli 2021.

Läs också Protestaktion mot säljplaner i Ludvika Hyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.