Annons

Marknadsföring blev insamling till flyktingar

Borlänge Det var tänkt som en dag att visa upp Hyresgästföreningens verksamhet. I stället blir det en dag där Borlänge hjälper. På söndag samlas pengar till förmån för människor på flykt.

Hyresgästföreningen och Somalia Bandy hade tänkt visa upp sig tillsammans på sportfältet i Borlänge nu på söndag.

Men efter ett planeringsmöte kom Frida Lacis, som arbetar som juridisk ärendehandläggare i Region Mitt, på att arrangemanget kunde bli mer betydelsefullt än så.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var tänkt som en marknadsföringskampanj för att synas i de områden där vi inte har så många medlemmar och där vi har stor integreringsproblematik. Men det kändes som att när vi ändå har den här tiden och platsen kan vi använda den till något ännu vettigare och göra något riktigt bra, säger hon.

Det är mindre än två veckor sedan som Hyresgästföreningen och Somalia Bandy tog kontakt med Borlänge kommun, Borlänge Energi, en rad föreningar och andra lokala aktörer för att se om de ville vara med och göra arrangemanget större och tillsammans dra in pengar till UNHCR.

– Det har gått jättefort. Men det tycker jag visar på själva kraften i det här. Det är ingen kris som sker om ett litet tag utan det sker nu. Vi måste visa att vi är starka och kan agera på en gång, säger Frida Lacis.

Annons
Läs ocksåMatlagning blev en kamp på spis som inte funkadeJohanna Remesaho står vid sin nya spis.

På vilket sätt har det här med Hyresgästföreningens verksamhet i Region Mitt att göra?

– Vi står för medmänsklighet, det är en av våra grundstenar. Och det handlar mycket om boendefrågan för de kommer hit och är hemlösa, de har ju ingenting. Och vi vill få människor att gå ihop nu och hjälpa till på alla sätt man kan. 

Är det endast pengar ni samlar?

Läs ocksåJäv när beslut om bidrag togs?

– Jag hoppas att det kan bli saker också. Vi väntar på besked om några aktörer kan ta hand om det. Vi har inte erfarenhet av det och sådant behöver skötas av sådana som kan det. Men blir det så kan jag tänka mig att det blir enormt – att många kommer för att lämna saker för vissa vill hellre lämna saker än pengar. Och det är också det man gått ut med från asylhemmen lokalt: att de inte har vinterskor, -jackor eller spjälsängar. Det är sådant som många har liggande i förråd som nu kan komma till nytta. Men som sagt – vi hoppas få besked under dagen och om vi även kommer att ta emot grejer. Blir det så, kommer vi gå ut med det i sociala medier, säger Frida Lacis.

Annons

Kan man skänka pengar om man bor någon annanstans än i Borlänge?

– Ja, vi har en sida på Facebook som heter Borlänge hjälper och via den samlar vi in pengar till UNHCR.

Läs också Kritik mot lusfri tvångs-säng Nytt vinstår för mittregionen Hyran klar för dig som hyr privat i Örebro

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.