HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Märkning ska lösa kattproblem i Skellefteå

Skellefteå Besväras du av katter som kissar i sandlådan eller som flyttar in när balkongdörren står öppen? I Skellefteå har man kanske hittat lösningen.
Foto: Anneli Lundmark
Charlotte Norén får sin katt Castello chipmärkt av Åsa Larsson.

Katten Castello försöker förgäves pressa sig undan sin matte Charlotte Noréns grepp. Vips är det färdigt. Åsa Larsson har sprutat in ett chip i Castellos nacke och han är märkt för livet.

– Äntligen, säger Charlotte Norén. Jag har haft dåligt samvete för att han inte varit märkt.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Castello och Charlotte har bott på Anderstorp i mer än tio år.

– Det är många lösdrivande katter här på området. Man vet aldrig om det är någon som äger dem. Jag tror att det är många som tar på sig katter och sedan struntar i dem.

Just därför har Djurskyddet och Skebo startat ett projekt för att hjälpa både boende och katter på Anderstorp. Genom att erbjuda rabatterad märkning och kastrering hoppas man kunna minska antalet lösspringande katter.

Annons
Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Genom att märka katterna kan vi få svar på om katten har ett hem och vi får tillfälle att prata med kattägaren om vikten av att kastrera sin katt, säger Nicolina Vaneryd, Djurskyddet.

Nystartade Djurskyddet Skellefteå har under sina första sex månader tagit om hand om 130 katter, många av dem i bostadsområdet Anderstorp.

– Vi brinner för Anderstorp, många av våra samtal är härifrån.

Läs ocksåGunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet”Gunilla Johansson och katten Sotis i Fengersfors.

Även hos bostadsbolaget Skebo har katterna vållat bryderier.

– Det är ett flerårigt problem som vi nu tar ett första steg för att lösa, säger Anders Eskilsson, Skebo.

Annons

Under de dagar märkningen pågick på Anderstorp blev 212 katter chipmärkta. Steg två i projektet är att göra stickprovskontroller till hösten.

En statlig utredning har lagt fram ett förslag till ny djurskyddslag där kattens status höjs och likställs med hundens. Kastrering och märkning är några av åtgärderna som föreslås.

Lagen träder i kraft tidigast i januari 2014. Läs mer i faktarutan här intill. 

Fakta: Nya lagförslaget

En statlig utredning har lagt fram ett förslag till ny djurskyddslag där kattens status höjs och likställs med hundens. Kastrering och märkning är några av åtgärderna som föreslås. Lagen träder i kraft tidigast i januari 2014.

Den nya djurskyddslagens föreslår följande:

att alla katter omfattas av djurskyddslagen, även de förvildade.
att det ska vara förbjudet att överge djur.
att alla katter ska märkas och registreras.
att katter som vistas ute måste vara kastrerade eller ges p-piller.

Läs också Lägenheten totalförstörd av kattkiss – hyresgäster ska betala en kvarts miljon Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.