HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Matildas skandalvärd dras inför rätta – stäms på 210 000 kronor

Bjuv Inga hyror har förhandlats med Hyresgästföreningen sedan 2013 trots att det finns ett förhandlingsavtal för fastigheten. Nu stämmer Hyresgästföreningen värden i Bjuv.
Foto: Gry Ellebjerg
Matilda Janzon flyttade in i sin lägenhet förra sommaren men bor nu på en annan adress i Bjuv.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Dogar Fastigheter AB i Bjuv. Då handlade det om hyresgästen Matilda Janzon som fick betala 6 400 kronor för 35 kvadrat. Då ingick läckande fönster, folk som bodde i källaren och ett sopkrig. Hyresgästföreningen lyckades sänka hennes hyra till 3950 kronor i månaden. Det var i samband med det som Hyresgästföreningen upptäckte bristerna i hyresförhandlingen.

Matilda Janzon är positiv till att hyresvärden har blivit stämd.

Läs ocksåMatilda flyttade in till kaos

− Jag tycker det är bra. Om han ska fortsätta vara hyresvärd behöver han följa de regler som finns. Det finns lagar för att skydda både hyresgästen och hyresvärden. De finns ju där för att det ska fungera för båda parter. Jag upplever att han vill ha kakan, äta upp den och så får hyresgästerna diska.

Sedan 2013 har det skett två ägarbyten. Senaste hyresförhandlingarna som påkallades var 2013 och gällde 2014 års hyreshöjning. Då rörde förhandlingen tre lägenheter. Sedan dess har huset i Bjuv expanderat från tre lägenheter till 21 men inga hyror har förhandlats enligt reglerna.

Huset byggdes och ägdes av Konsum 1918. Sedan 1965 har huset varit privatägt.

Det är ett brott mot förhandlingsordningen enligt Hyresgästföreningen som nu lämnat in en stämning till hyresnämnden i Malmö. De hävdar att när en fastighet med förhandlingsordning säljs följer avtalet med. Om en fastighet bygger till fler lägenheter eller om man ändrar storleken ska det förhandlas med Hyresgästföreningen.

I skrivelsen till hyresnämnden framgår att Hyresgästföreningen haft kontakt med ett flertal hyresgäster som berättat att de betalar uppemot 2 800 kronor mer än den senast förhandlade hyran.

Enligt hyresvärdens ombud blev hyresvärden inte informerad om att det fanns en förhandlingsordning när han köpte fastigheten. Det kom till hans kännedom först i augusti förra året. I skrivelsen till hyresnämnden skriver fastighetsägarens ombud att ”samtliga hyreshöjningar har i huvudsak följt allmännyttans rekommendationer samt normala uppjusteringar efter nyproduktion och totalrenoveringar.”

Hyresvärdens ombud, Tony Lidberg vill inte uttala sig i ärendet innan förhandlingarna i hyresnämnden den 25 maj.

Läs ocksåHuset i Bjuv – en regelvidrig kassako

− Jag har ingen kommentar i detta läge annat än att jag tycker det är besynnerligt att det fanns en förhandlingsordning med tre hyresgäster och så blir vi plötsligt straffade för 21 lägenheter.

Hyresvärden erkänner att förhandlingsordningen förbisetts. Nu kommer värden att säga upp förhandlingsordningen och menar att ”den uppenbarligen aldrig har fungerat som ett stöd för hyresgästerna.”

Båda parter är överens om att förhandlingsordningen inte följts men de är oense om konsekvenserna. Hyresgästföreningen vill att värden betalar ett vite på 210 000 kronor medan hyresvärden är villig att betala 5000 kronor.

Läs ocksåArga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

Matilda Janzon själv fick nog efter att hennes lägenhet drabbades av en översvämning i vintras. Nu har hon hittat en annan lägenhet i Bjuv.

− Det är skönt att bo i en helt normal lägenhet där allt bara fungerar. Jag är så glad!

Läs också Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem” Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.