Annons

”Våga ställa frågor”

Nyheter Håkan Jivesand i Karlstad är inte rädd för att ta en diskussion med medlemmar som uttrycker sig främlingsfientligt. "Det är en skyldighet", säger han.
Foto: Anna Rytterbrant
Håkan Jivesand vill föra en dialog med medlemmar som bryter mot Hyresgästföreningens etiska regler.

Håkan Jivesand är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i region Mitt och håller i olika integrationsprojekt runt om i Värmland.  Det händer återkommande att han hos medlemmar stöter på uttryck för främlingsfientlighet och rasism, sådant som klart bryter mot Hyresgästföreningens  värdegrund.

– Det är uttryck som ”de där”, ”de får”, ”de ska ha”, ”vi fick flytta och de flyttade in”, ”påskkärringarna”, ”sen de kom så fungerar ingenting”, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Håkan låter inte uttalandena passera förbi obemärkt utan tar varje tillfälle han kan att bjuda in till diskussion. Att ställa frågor är avgörande, menar han. Och det är viktigt att själv inte bli upprörd utan att bemöta personen/personerna på ett lugnt och sakligt sätt:

– Varför säger du så? Vad menar du med det? Och sedan bemöta med fakta, det är jätteviktigt.

Annons

Vad får du för respons?

– Det beror på hur öppna personerna är från början. En del har bestämt sig från början medan andra kan vända om.

Läs ocksåMedlemmar som bryter mot värdegrunden kan uteslutas

Håkan tror mycket på att betona likheter människor emellan i stället för olikheter.

– Folk säger att ”de kommer hit och gör som de alltid har gjort”, men det är ju inte så konstigt när ingen har talat om  för dem hur vi gör, och varför. Varje asylsökande borde få en mentor, säger han.
Håkan Jivesand tycker att det är rätt att utesluta medlemmar som bryter mot  värdegrunden. Men inte utan att ha pratat ordentligt med dem först.

Annons

– Vi måste ta reda på om det som sagts beror på faktafel eller har ideologisk grund.  Om det är ideologiskt är det svårt att ändra på.

Läs också"Man ska uppträda med respekt"
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.