HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mikael och Emma betalade för hög hyra – får tillbaka 38 000

Malmö Malmöparet betalade 10 500 kronor i månadshyra för en andrahandstvåa. Alldeles för mycket visade det sig. Nu får de tillbaka överhyran. Så här gör du om du också betalar för mycket.
Foto: André de Loisted
Mikael Jacobson och Emma Åkerlund är numera förstahandshyresgäster. De flyttade in i sin nyrenoverade hyresrätt i höstas. "Vi vill helst inte hyra i andra hand efter det som hände", säger Mikael.

Det var en lyckoträff på Blocket. Emma Åkerlund och Mikael Jacobson ville flytta ihop och letade gemensam bostad. Eftersom det inte är det lättaste i Malmö blev de glada när de hittade en andrahandslägenhet. En sekelskifteslägenhet på Möllevångstorget i Malmö kändes dessutom som en dröm så de funderade inte så mycket på hyran. Visst var lägenheten dyr, men nog var det värt det, resonerade paret.

Det var inte förrän de skrev på kontraktet och förstahandshyresgästen i förbifarten nämnde att hon lagt på lite på hyran och när de senare uppmanades att inte nämna hyresnivån för fastighetsägaren, ifall ägaren skulle undra, som de började fundera. När sedan alla kompisar tyckte att hyran var hög och de upptäckte att drömlägenheten inte var så fantastisk som de hade trott blev det dags att kolla upp det där med hyran på riktig.
– Vi hade ju ingen koll på hur hyran sätts men när vi väl började leta efter information gick det fort. Vi förstod att vi betalat för mycket men var samtidigt rädda för att förlora vår bostad, säger Mikael.

Läs också"September" tvingas betala tillbaka överhyra

Vi sitter i Ikeasoffan i deras nya lägenhet en bit bort från Möllevångstorget. Det är lugnare, varmare och fräschare. Och framför allt billigare.
– Vi betalar 7 800 kronor nu i stället för 10 500 kronor. Det är också mycket för en tvåa men den är i alla fall nyrenoverad, säger Mikael.
Det är första gången de hyr i första hand. Emma har bott i Malmö i tre år i sju andrahandsboenden.
– Det betyder mycket, att det inte finns något slutdatum och att vi har en hyresvärd att vända oss till om något är fel, säger Emma.

Annons

I ett år hyrde de andrahandstvåan. Varje månad betalade de 10 500 kronor till förstahandshyresgästen som i sin tur betalade den förhandlade hyran på 6 793 kronor till hyresvärden. Lägenheten hyrdes dessutom ut omöblerad. De blev snabbt medlemmar i Hyresgästföreningen och fick hjälp. De vände sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyran och efter en förlikning får paret tillbaka 38 000 kronor.
– Jag är glad att vi nådde en bra förlikning. Man ska inte ta ut en överhyra. Det är fel och man utnyttjar dem som har det sämre ställt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, som företrädde paret.

Hon befarar att många förstahandshyresgäster, som inte känner till reglerna, ser chansen att tjäna en hacka när de hyr ut sin lägenhet i andra hand.
– Många känner inte till hur hyrorna sätts utan tror att det är den överenskommelse man gör med andrahandshyresgästen som gäller. Men det är den förhandlade hyran som gäller enligt hyreslagen. Den regeln är tvingande för alla som hyr ut en lägenhet, säger Josephine Stensson.
Mikael och Emma är nöjda.
– Men jag tycker det är fult och inhumant att utnyttja folk på det viset. Vi vet många som betalar för mycket i hyra, säger Emma.

Annons
Läs ocksåTvingades betala tredubbel hyra
Fakta: Betalar du för hög hyra? Gör så här:
  • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent. Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
  • Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.
Fakta: Så många fick rätt i hyresnämnden

Mellan åren 2012 till och med 2016 vände sig 109 andrahandshyresgäster till hyresnämnden med krav på återbetalning av överhyra. Av dem fick 3 avslag medan 19 fick bifall, det vill säga rätt i hyresnämnden. De flesta andra slutade med förlikning, liksom i fallet i exemplet ovan.

Läs också Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000 Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.