HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tvingades betala tredubbel hyra

Västra Götaland Hyran var egentligen bara drygt 4 000 kronor. Men andrahandshyresgästerna fick betala nästan tre gånger så mycket. Efter beslut i hyresnämnden får de nu tillbaka hela överhyran.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Förstahandshyresgästen betalade själv 4 131 kronor. Men när han hyrde ut i andra hand tog han ut 11 500 kronor.

Det unga paret behövde någonstans att bo och fick tag på en andrahandslägenhet i östra Göteborg. De fick hyra den delvis möblerad i ett halvår för 11 500 kronor i månaden.

– Det var så klart mycket pengar, och vi förstod att vi betalade mer än förstahandshyran. Men vi hade inte riktigt koll på läget och vi hittade inget billigare, säger den ena andrahandshyresgästen, som vi kan kalla för Johan.

Läs ocksåPeter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000Peter Skogh och ett hus

En dag knackade en värvare från Hyresgästföreningen på dörren. När han fick höra vad Johan och hans sambo betalade reagerade han direkt.

– ”Ni betalar på tok för mycket” sa han. Men han berättade också att vi kunde få tillbaka pengarna i efterhand. Det kände vi inte till, säger Johan.

I samma veva råkade Johan och hans sambo se en annons för en likadan lägenhet i huset på en lägenhetsbytar-sajt. Det visade sig att den verkliga hyran för lägenheten de bodde i var 4 131 kronor. De betalade alltså mer än 150 procent i överhyra.

Annons
Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

– Vi kände att det här måste vi absolut gå vidare med. Dels för att få tillbaka pengar, men också för att göra något för att få bort en sådan här lurendrejare från bostadsmarknaden, säger Johan.

De blev medlemmar i Hyresgästföreningen, och när de sex månaderna var slut och de hade flyttat till en annan bostad, tog de ärendet till hyresnämnden i Göteborg och krävde pengar tillbaka.

Förstahandshyresgästen försökte först få dem att gå med på en uppgörelse där de skulle få tillbaka hälften. Detta vägrade dock paret gå med på.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Då försökte förstahandshyresgästen hävda inför hyresnämnden att andrahandshyresgästerna frivilligt skrivit på avtalet, men som lagstiftningen ser ut saknar detta betydelse (se faktaruta nedan).

Annons

– Visst hade vi förstått att vi betalade för mycket, men vi hade aldrig kunnat tänka oss att det var så mycket. Och vi behövde ju någonstans att bo. Det är så här det ser ut i storstäderna, det är hur många som helst som råkar ut för det, säger Johan.

Hyresnämnden beslöt att Johan och hans sambo förutom själva grundhyran skulle betala tio procents påslag för möblerna, och dessutom kostnaden för el och bredband. Allt annat skulle betalas tillbaka. Sammanlagt blev det 39 688 kronor. Utslaget per månad får paret tillbaka 6 615 kronor.

 

Fakta: Hur mycket hyra får man ta ut?

Om du hyr ut en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen. Då får man ta ut den hyra man själv betalar plus ett påslag för eventuella möbler. Det brukar i så fall oftast röra sig om 1015 procent. Dessutom får  andrahandshyresgästen betala för el, bredband och liknande.

För bostadsrätter gäller sedan 2013 privatuthyrningslagen. Då får innehavaren ta ut en andrahandshyra som motsvarar både driftskostnad och en uppskattad kapitalkostnad för lägenheten.

Driftskostnad omfattar avgift till bostadsrättsförening, slitage på möbler, el, bredband och liknande.

Kapitalkostnad är en schablonkostnad för bolån, som inte har något att göra med hur mycket innehavaren egentligen betalar. Den beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Med en ”skälig” ränta menas enligt lagens förarbeten en ränta som ligger max ett par procent över Riksbankens referensränta.

Om en person innehar två bostadsrätter är det bara för den ena man får ta ut hyra enligt privatuthyrningslagen. Har man tre eller fler lägenheter som hyrs ut gäller hyreslagen för allihop, eftersom det då räknas som näringsverksamhet.

Fakta: Gör så här om du betalt för mycket i hyra

Hyresrätt:

Om du misstänker att hyran är för hög, kolla med värden. Normalt sett får den som hyr ut i andra hand bara göra ett påslag på 10-15 procent för eventuella möbler.

Om din andrahandshyra är för hög – kontakta Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter att du har flyttat ut. Inget hindrar att du ansöker om återbetalning redan under hyrestiden.

Bostadsrätt:

Om du anser att din andrahandshyra är för hög – kontakta Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.

Du kan inte få tillbaka hyra i efterhand, utan bara från det datum du gjort ansökan till hyresnämnden eller senare. Du kan alltså få sänkt hyra för tiden som är kvar, men aldrig pengar tillbaka.

Båda:

Det är viktigt att du har dokumentation. Se till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton.
Spara kvitton eller kontoutdrag. Betala inget kontant utan att få kvitto.

När du flyttar ut, se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktigat lägenheten.

Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Fakta: Fyra myter om uthyrning i andra hand
  • Det är riskfritt att ta ut överhyra om du hyr ut till företag. Falskt! Företag har samma rätt som privatpersoner att begära återbetalning.
  • När jag har hyrt i andra hand i två år får jag ta över hyreskontraktet. Falskt! Du får besittningsrätt gentemot förstahandshyresgästen som inte kan byta ut dig hur som helst. Däremot har du ingen rätt att ta över kontraktet.
  • Den som hyr i andra hand kan bli utkastad när som helst. Falskt! Om du har ett tidsbegränsat kontrakt har du rätt att bo kvar tiden ut.
  • Jag kan få tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden. Falskt! Sedan 2009 kan du bara få tillbaka för ett år från den dag du ansökte om återbetalning.
Läs också Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.