Annons

Miljardsatsande Willhem växer och höjer hyrorna i Göteborg

Göteborg Willhem tar över Akelius hyreshus i Västsverige för fem miljarder kronor. Samtidigt höjs hyran för bolagets 2 650 hyresgäster i Göteborg.

2 650 hyresgäster hos Willhem i Biskopsgården och Bergsjön får nu vänja plånboken vid en högre månadshyra. Det står klart efter förhandlingar med Hyresgästföreningen om årets hyror.

Willhem höjer hyrorna med 0,55 procent från och med 1 januari i år. Höjningen ligger ungefär i nivå med den hos stadens kommunala hyresvärdar, och innebär 33 kronor extra i månaden för den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor. (För vissa av hyresgästerna i Bergsjön blir höjningen dock högre, på grund av en kvarhängande uppgörelse från 2015. Läs mer här.)

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Eftersom den nya hyran gäller från årsskiftet får varje hyresgäst nu betala ett halvårs hyreshöjningar i efterskott. Det sker med start från och med julihyran, då man dels betalar den högre hyran och dels betalar januari månads höjning. Extradebiteringen pågår fram till årsskiftet enligt samma mönster.

Annons

Willhem är redan sedan tidigare en av Göteborgs större privata hyresvärdar. Nu växer bolaget ytterligare genom att ta över ungefär 1 000 hyreslägenheter i Göteborgsområdet. Säljare är Akelius, och köpet omfattar totalt 4 300 lägenheter till ett värde av fem miljarder kronor. Övriga hyreshus finns i Borås, Karlstad, Skövde, Trollhättan och Lysekil, varav de tre senare orterna är nya för Willhem.

Om köpet klarar konkurrensprövningen får de berörda hyresgästerna en ny värd den 30 september i år. Willhem tar i så fall även över Akelius tidigare personal på de aktuella orterna.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

LÄS MER:
Högre höjning för vissa av Willhems hyresgäster i Bergsjön

Annons

Fler färdiga hyresuppgörelser från hela länet hittar du här.

Fakta: Läget i hyresförhandlingarna

Hittills i år har närmare 945 000 lägenheter i landet fått nya hyror.
Snitthöjningen är i dagsläget drygt 0,7 procent för privata hyresvärdar.
Bland de kommunala bostadsbolagen ligger genomsnittet på strax över 0,6 procent.

Fakta: Willhem

Willhem äger i dag 18 500 lägenheter i Göteborg, Borås, Halmstad, Helsingborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Karlstad, Linköping och Västerås. Snart växer beståndet till 22 800 lägenheter, se huvudartikel här intill.
Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Willhem ägs i sin tur av Första AP-fonden, en av fem buffertfonder i det allmänna inkomstpensionssystemet.

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Willhem återbetalar överhyra i Trollhättan - "Skönt att de tar sitt förnuft till fånga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.