Annons

Miljöförvaltningen tar nya grepp mot oseriösa värdar

Stockholm Skriverier om slumvärdar och missnöjda hyresgäster har fått miljöförvaltningen i Stockholm stad att reagera. För att få reda på brister tar de nu kontakt med över hundra hyresgäster.​

Sedan 2007 granskar Miljöförvaltningen hur det är ställt med hyresfastigheterna i Stockholm. I granskningen kontrolleras bland annat ventilationen, mögelförekomst och risken att hyresgäster ska få en legionellainfektion i lägenheterna.

Vanligtvis kontrolleras fastigheten genom kontakt med fastighetsägaren men i år har miljöförvaltningen ändrat arbetssätt.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
– I augusti kommer vi att välja ut 100-150 hyresgäster hos 30 hyresvärdar som kommer att få ett brev där vi ber de beskriva om de har hälsoproblem eller brister i lägenheten och åter-komma till oss, säger Shahryar Hatami, projektledare för tillsynen av fastighetsägare.
 
Fokus kommer att ligga på hyresvärdar som haft mycket problem.
– Vi samarbetar med hyresgästföreningen i Stockholm i det här projektet, de får många klagomål och vi kommer att ta hjälp av dem för att ser vilka värdar vi ska kontrollera, säger han.
 
Det som fått miljöförvaltningen att ändra arbetssätt och ta hjälp av hyresgästerna är alla skriverier om kackerlackor, mögel, slumvärdar och alla klagomål från hyresgäster.
– Det kanske låter konstigt men vi hoppas hitta fler missförhållanden än tidigare. Vi vill höra om hyresgästernas klagomål och problem, säger han.
 
Hyresvärdar som har brister i sina lägenheter kommer att få krav på sig att rätta till det. I slutet av 2011 kommer försöket att utvärderas för att se om det ska fortsätta. I 2010 års kampanj mot fastighetsägare i Stockholm stad hade 95 procent av hyreshusen anmärkningar som gällde till exempel ventilation, risk att få legionärssjuka eller mögelproblem.

Annons
Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.