Annons

Miljonsatsar på fler aktiva

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg saknar aktiva medlemmar i många kommuner. I år satsar regionen stora resurser på att bli mer synlig och attraktiv.

Fyra nya projektarbetare med 75 procents tjänstgöring börjar nu på enheten lokal utveckling. De ska göra föreningen synlig i regionens ”vita fläckar”, alltså kommuner utan förtroendevalda hyresgäster. Främst ska det ske via medlemsmöten.

– Vi vill berätta vad skillnaden blir i området om medlemmar engagerar sig, som ökad trygghet eller möjlighet att påverka hyresnivån. Förhoppningsvis är det inspirerande att se att man kan göra skillnad, säger enhetschef Tommy Hallenberg.
Regionordförande Lennart Derehag ser det som nödvändigt att utveckla folkrörelsen. Han ser gärna en större bredd.
– Vi har pratat mycket om att få fler aktiva unga och nysvenska hyresgäster, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg cirka 560 medlemmar med ett förtroendeuppdrag. Projektets mål är 200 fler, en ökning med 35 procent.
Är det realistiskt?
– Vi har resonerat mycket kring den frågan och vår bedömning är att målet är realistiskt. Vi ska ju satsa en del resurser, då ska också ambitionsnivån vara högre, säger Lennart Derehag.
– Vi ska utvärdera om det här är rätt väg att gå under projekttiden, säger Tommy Hallenberg.

Annons

Projektets budget är 3 miljoner kronor. Varje ny aktiv medlem kostar därmed 15 000 kronor, om målet på 200 nås.
Är summan motiverad?
– Definitivt. Vår förhoppning är att de är med långsiktigt, säger Lennart Derehag.
– Pengarna är välanvända. Vi satsar på hyresgästernas möjlighet att påverka sitt boende, säger Tommy Hallenberg.
Han tror att satsningen ger högre kvalitet för alla medlemmar.
– Förutsättningen för att lyckas med förhandling och annat arbete är att vi har människor med lokal förankring med oss. Skulle vi vara en ren tjänstemannaorganisation tappar vi i förtroende. För vem representerar vi då?

Att behålla förtroendevalda är en annan utmaning. Föreningens strategier, som att ta vara på människors intressen, fortsätter parallellt med projektet.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.
Fakta: Medlemmar och förtroendevalda i Bäsk

Antalet medlemmar ökar inom Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, andelen förtroendevalda gör det inte i samma utsträckning. 

2010: 509 förtroendevalda (37 625 medlemmar) 
2011: 669 förtroendevalda (38 211 medlemmar) 
2102: 603 förtroendevalda (39 395 medlemmar) 
2013: 564 förtroendevalda (39 606 medlemmar) 
2014: *566 förtroendevalda (39 809 medlemmar **) 

*10 november 2014.**30 november 2014. 

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder" Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag Kvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.