Annons

Miljonstöd för bostadsbyggande i Tanum

Tanum Förra året fick de inte söka. Men i år är Tanums kommun något av en vinnare när det gäller statens byggbonus. Drygt 5 miljoner kronor betalas ut. Det är procentuellt mycket för en liten kommun. Mest i vår region får Borås, drygt 19 miljoner.
Foto: Karin Gistedt
Vinnare. Tanums kommun får drygt fem miljoner kronor av de statliga byggbonuspengarna.

– Förra gången fick vi inte söka då vi inte uppfyllde alla krav, men nu är det klart och vi har fått bonus för 244 bostäder, säger Liselotte Fröjd, moderat kommunalråd i Tanums kommun.

Det byggs mycket i Tanums kommun just nu, både i Tanumshede och Grebbestad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Framför allt har Tanums Bostäder satsat på mindre, billigare lägenheter, säger Liselotte Fröjd. Det är dyrt att bo vid kusten och många ungdomar och även äldre som inte har råd med lägenheter. Därför känns det bra att vi lyckats få fram billigare boende.

De lägenheter som byggs nu är alla uthyrda innan de ens står klara.

Annons

De statliga pengarna går inte till bostadsbolagen, utan till kommunerna. Det beror på att man inte får ge riktade stöd.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

– Men de statliga pengarna betyder ändå i slutänden att kommunerna får råd att bygga mer, säger Liselotte Fröjd.

– Det är välkomna pengar till vår kommun. Vi har ju väldigt dyra anläggningskostnader, då vi är en stor kommun till ytan, men med få invånare.

Annons

Andra kommuner i Västsverige som sticker ut är Färgelanda som endast har ett bygge som ger rätt till bonus, totalt 41 058 kronor. Borås får drygt 19 miljoner kronor, Uddevalla drygt 12 miljoner, Skövde 10 miljoner och Trollhättan 9 miljoner kronor.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

 

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.