Annons

Miljonutdelning till trots – Svalövsbostäder höjer hyran mer än andra

Svalöv När parterna inte kunde enas lyftes hyresförhandlingen till nationell nivå. Nu finns ett avgörande och Svalövsbostäder höjer hyrorna med 1,95 procent. Det är högre än de flesta uppgörelserna i region norra Skåne.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgäster och Hyresgästföreningen protesterade mot att kommunen plockade pengar från Svalövsbostäder. Det ledde dock inte till att uttaget stoppades.

Artikeln har uppdaterats.

Tvisten har varit så långdragen att uppgörelsen är en av de sista i Skåne. På grund av det säger Hyresgästföreningen att de vädjade till bostadsbolaget att inte låta hyresgästerna betala någon hyra retroaktiv (det vill säga från början av året, hyrorna förhandlades för 2020). Det gick Svalövsbostäder inte med på.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Generellt tycker vi att det är fel att hyresgäster ska behöva betala retroaktivt och speciellt i dessa tider när vi bland annat ser att arbetslösheten stiger, säger förhandlare Pontus Wengsén, Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Nu får hyresgästerna betala en retroaktiv hyra för fyra månader, som kommer att fördelas på hyrorna juli – oktober. Hyreshöjningen innebär att den som har en hyra på 7 000 kronor får betala ytterligare 135 kronor.

Den nya hyran berör 1 078 lägenheter,

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Svalövsbostäder strandade tidigare i år. Enligt Hyresgästföreningen tog Svalövsbostäder då hjälp av partsorganisationernas nationella förbund i en förhoppning om ett medlingsbud. När de inte heller där kunde enas togs ärendet vidare för beslut i Hyresmarknadskommittén. Det är en nationell kommitté som har till uppgift att pröva hyrestvister mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag.

Annons

Enligt Pontus Wengsén har bolaget argumenterat för en hyreshöjning upp mot 3,5 procent, bland annat för ett kostsamt underhållsbehov. Hyresgästföreningen har å andra sidan hävdat att de inte har större behov än andra bostadsbolag. I regionen har uppgörelserna landat på mellan 1,2 procent och 1,83 procent. En stötesten har varit en utdelning på fyra miljoner kronor som politikerna röstade igenom förra året.

– De fyra miljonerna var bolagets hela vinst och utdelningen den största, sett till bolagsstorlek, i vår region. Den motsvarade många års hyreshöjningar. Vi kan inte försvara det och samtidigt gå med på en så stor hyreshöjning som bolaget ville ha.

Nu beslutade Hyresmarknadskommittén om en höjning större än ni gick med på i förhandlingarna. Är det ett misslyckande för er?
– Vi är missnöjda, ja, men vi hade inte kunnat nå ett bättre resultat i förhandlingsrummet, så jag kan inte säga att det är ett misslyckande. Det blev inte som vi ville men inte som bostadsbolagets heller.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hem&Hyra har sökt Svalövsbostäder. På måndagen kommenterar ekonomichef Lars-Bertil Holmberg i ett mejl att Hyresmarknadskommittén gick på deras linje. Vid tidpunkten för strandningen var deras bud en hyreshöjning på 1,99 procent.

Hyresgästföreningen menar att de försökte få bort den retroaktiva delen men att ni vägrat. Kommentar till det?
”Under hela förhandling var vi tydliga med att det var nivån inte tidpunkt när de nya hyrorna skulle börja gälla. I vårt slut bud på 1,99% så gav vi HGF:s möjligheten att själva välja från när den nya hyran skulle börja gälla. ”

Annons

Här kan du jämföra Svalövsbostäders hyreshöjning med andra hyresvärdars i Skåne. Hyresgästföreningen region norra Skåne förhandlar hyror i 20 kommuner i norra och östra Skåne. Hyrorna i Malmö, Lund och övriga sydliga kommuner förhandlas av Hyresgästföreningen region södra Skåne.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Läs mer om utdelning:

SD, M och KD vill plocka Svalövsbostäders hela vinst
Svalöv: Manifestation mot vinstuttaget

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.