HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Svalöv: Manifestation mot vinstuttag

Svalöv Igår kväll protesterade Hyresgästföreningen utanför Svalövs kommunhus. Ett fyrtiotal hyresgäster visade sitt missnöje mot att SD, M och KD vill plocka ut fyra miljoner kronor av Svalövbostäders vinst för att bekosta kommunal verksamhet.
Foto: Gry Ellebjerg
Anna Frögren och Lena Bengtsson kom för att delta i Hyresgästföreningens manifestation mot M, KD och SD:s förslag om att plocka fyra miljoner kronor ur det kommunala bostadsbolaget i Svalöv.

Vid entrén utanför Svalövs kommunhus samlades ett fyrtiotal hyresgäster som trotsade kylan för att i sista stund protestera och lämna över namnunderskrifter.

In i det sista skickades lapparna runt som förbipasserande skrev under i ljuset av ficklampor från mobiltelefoner.

Läs ocksåSnabb kraftsamling mot förslaget att plocka Svalövsbostäders vinstSvalövsbostäders vinst

I torsdags i förra veckan arrangerade Hyresgästföreningen ett öppet möte i Svalöv. Arrangemanget visade att det inte bara är en fråga för hyresgäster. Till mötet kom ett 60-tal personer och många av dem bodde i villa och bostadsrätt. På mötet bestämdes att Hyresgästföreningen skulle göra en manifestation inför kommunfullmäktiges möte den 28 oktober där beslut om vinstuttaget skulle tas.

Per Nilsson är vice ordförande och sekreterare i Hyresgästföreningens föreningsstyrelse Eslöv, Kävlinge och Svalöv. Han är först på plats och häller upp en kopp kaffe från sin termos för att värma sig.

– Jag tycker det är galet med vinstuttaget. Hyrorna ska gå till underhåll och nybyggnation. Vi som är hyresgäster ska inte straffas och bli beskattade två gånger.

Läs ocksåSD, M och KD vill plocka Svalövsbostäders hela vinstsvalösbostäder

Gunnel Hansson är en av de hyresgäster som samlat in namnunderskrifter. Hon är här för att lämna över listorna till kommunfullmäktiges ordförande, Ann Pettersson (M).

Men först ska de samlas in. De vita pappersarken kommer från alla håll och kanter i mörkret. Hon har inte hunnit räkna exakt hur många namnsignaturer de samlat in totalt men gör en uppskattning på cirka 300.

Annons

Centerpartiets Freddy Jönsson stannar till för att byta några ord med hyresgästerna. Han välkomnar manifestationen och hoppas på en återremiss.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

– Vi är emot ett vinstuttag och vill veta vilka konsekvenser det kan få för bostadsbolaget. Därför kommer vi att begära en återremiss ikväll.

Gunnel Hansson sitter med på fullmäktigemötet. Hon brukar komma hit för att få inblick i vad som händer i kommunen. Aldrig har hon sett så många besökare i lokalen.

– Det är första gången som jag varit med om att det är så många icke politiker på plats. Det är tack vare oss, säger hon och ler.

Även fullmäktiges ordförande, Ann Pettersson, säger i sitt inledande tal att de hyrt in väktare för att de ska säkerställa att det inte är för många i lokalen som äventyrar brandsäkerheten.

Gunnel Hansson är inte bara upprörd över vinstuttaget. Hon är lika upprörd över att Svalövsbostäders vd har fått sparken.

– Jag vet inte varför han fått sparken. De säger att han varit illojal mot styrelsen. Jag vill inte att de ska ta mina hyrespengar för att köpa ut chefer. Snart får jag en ny hyreshöjning. Jag vill att min hyra ska gå till Svalövsbostäder, till renoveringar och nybyggnationer och inte till annan kommunal verksamhet.

Annons

Kvällen slutar med att oppositionen får igenom en minoritetsåterremiss. Det betyder att ärendet går tillbaka för ytterligare behandling.

Per Nilsson är nöjd.

– Det var ju väntat. Det är bra att det blev en återremiss. Det ger oss mer tid att påverka politiker, skapa opinion och komma in med fler namnlistor.

 

Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.