HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimer har sagt upp boinflytandeavtalet

Västerås Mimer har sagt upp boinflytandeavtalet med Hyresgästföreningen. Ett nytt avtal är på gång. Men i fortsättningen vill Mimer jobba mer med boinflytande på egen hand.

Under 2014 sköt Mimer till drygt 600 000 kronor i boinflytandemedel till Hyresgästföreningen. Men tills vidare är utbetalningarna stoppade. Parterna håller på och jobbar fram ett nytt boinflytandeavtal som beräknas vara klart tidigast till sommaren.

Hur det nya avtalet ska se ut är inte klart än. Men enligt Ulf Lindblom, fastighetschef på Mimer, är det möjligt att Mimer kommer att jobba mer med boinflytandefrågor på egen hand, utan att gå via Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

– Vi ska fortsätta jobba med de här frågorna, vilket vi också redan gör. Men boinflytandet måste inte gå via Hyresgästföreningen utan vi ska utreda hur vi kan jobba mer med det här på egen hand. Vi har känt i många år att det är dags att se över det här systemet. Kanske behöver inte allt boinflytande gå via Hyresgästföreningen utan vi kan pytsa ut pengarna direkt i våra bostadsområden i stället, säger han.

Malin Sturk, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, håller med om att avtalet behöver göras om.

– Tanken med boinflytandeavtalet är att säkerställa att alla hyresgäster ska ha möjlighet till inflytande. Under några år har man satsat områdesvis, främst på Vallby, Bäckby och Skälby. Vi vill komma ifrån det och jobba mer för alla hyresgäster, säger hon.

Läs ocksåMats pub är hans hemliga krypin
Fakta: Boinflytande

Kommunala bostadsbolag ska enligt lag ge hyresgästerna chans att vara med och påverka det egna bostadsområdet. Bolagen avsätter årligen pengar för det. Det gör även en del privata värdar, även om de inte omfattas av lagkravet. Pengarna kallas boinflytandemedel.

Läs också Tre månaders retroaktiv hyreshöjning för Mimers hyresgäster Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar Oenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.