Annons

Ministern har förtroende för tv-kontrollanters arbetsmetoder

Dalarna Kulturministern har förtroende för Radiotjänst, trots Hem & Hyras avslöjande att det statliga företagets kontrollanter har använt tvivelaktiga metoder.

Avslöjandet att två av kontrollanterna står för 99 procent av alla besök där det konstateras att tv-ljud hörs bakom dörrar som förblir oöppnade fick riksdagsmannen Lars Beckman (M) att ställa en skriftlig fråga till ministern.

Nu har Alice Bah Kuhnke (MP) svarat. ”Jag har förtroende för att RIKAB [Radiotjänst i Kiruna AB, reds anm] kan balansera behovet av att kontrollera att alla med tv verkligen betalar avgiften med en rättssäker verksamhet som följer förvaltningslagens krav.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett svar som Lars Beckman inte är nöjd med.

– Jag är förvånad över hennes svar. Det borde ligga i regeringens intresse att man har en myndighet som agerar etiskt och era artiklar har visat att det finns stora brister.

Annons

Något som de båda kontrollanterna påstås inte ska ha gjort. Hem & Hyra har talat med en person i Örebro som berättar att en av kontrollanterna hade frågat om svenska tv-program var bättre än sådana ”från hemlandet”. När svaret blev ”från hemlandet” tolkades det som ett medgivande av tv-innehav.

Läs ocksåRadiotjänst beskylls för fusk med tv-avgiften

Flera av de mellansvenska kommuner där kontrollanterna arbetar ligger också i topp när man granskar skulder till Radiotjänst hos Kronofogden.

Alice Bah Kuhnke har trots det fortsatt förtroende för bolaget och säger att den som drabbas kan begära en omprövning av beslutet.

Annons

Lars Beckman anser att kulturministern har duckat för frågan.

Läs också"Utmärkt kontroll" då säng misstogs för tv

– Man önskar att statsrådet hade förhållit sig till det. Det handlar inte något skumraskbolag från ett främmande land, utan ett statligt bolag. Det minsta man skulle kunna begära är att statsrådet hade sett att det finns ett problem och föra ett resonemang med Radiotjänst om hur man agerar. Man borde ha en internrevision.

Fakta: Riksdagsmannens fråga
Tidningen Hem & Hyra har i flera artiklar granskat hur Radiotjänst – ett bolag i allmänhetens tjänst – agerar för att driva in tv- och radioavgiften. Enligt artiklarna kan det ske på ett oetiskt och rättsosäkert sätt som man inte brukar koppla ihop med seriösa företag.Om du har en tv är du skyldig att anmäla det till Radiotjänst och betala avgift, annars begår du ett brott. Men vilka metoder används för att haffa den som inte betalar? Hösten 2017 begär tidningen Hem & Hyra ut blanketterna som Radiotjänsts kontrollanter fyller i vid anmälan av tv-innehav.Tidningsartiklarna i Hem & Hyra väcker frågor om vilka etiska metoder det statliga företaget Radiotjänst använder när man kontrollerar att hushåll betalar tv- och radioavgiften och vilken internkontroll som bolaget har för att säkerställa att indrivningen sker på ett rättssäkert sätt.Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:Vilka åtgärder tänker ministern vidta i sin tjänsteutövning med anledning av de uppgifter som har framkommit vid granskningen av Radiotjänsts metoder för att driva in tv- och radioavgiften?

Fakta: Ministerns svar

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de medieuppgifter som framkommit angående Radiotjänsts metoder för att driva in radio och tv-avgiften.

Radiotjänst i Kiruna AB (RIKAB) är ett dotterbolag till Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Företagets ansvar för uppbörden av radio- och tv-avgiften utgår från lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst (1989:41) och regleras vidare i ett särskilt avtal mellan staten och RIKAB från 1989. I lagen framgår att företaget ska tillämpa förvaltningslagen när ärenden handläggs. Detta förklaras i förarbetena med att verksamheten innefattar myndighetsutövning mot enskilda och att de flesta människor berörs av verksamheten. Förvaltningslagen innehåller bl.a. regler om vilken service myndigheter är skyldiga att ge och grundläggande regler för handläggning av ärenden.

RIKAB avgör själva hur avgiftskontrollen ska utformas, enligt de övergripande villkor som anges i lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Jag har förtroende för att RIKAB kan balansera behovet av att kontrollera att alla med tv verkligen betalar avgiften med en rättssäker verksamhet som följer förvaltningslagens krav. Om den enskilde i något fall anser att ett fel har begåtts är det förstås viktigt att RIKAB uppmärksammas på det t.ex. genom att den drabbade inkommer med en begäran om omprövning av beslutet.

Det bör i detta sammanhang understrykas att i oktober 2017 överlämnade en enig parlamentarisk kommitté ett förslag till regeringen om ett nytt finansieringssystem för public service. Regeringen avser att under våren återkomma till riksdagen med en proposition i frågan.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.