HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Minskat klotterproblem hos Karlstads bostads

Värmland Under 2012 sjönk kostnaden för klottersanering med 150 000 kronor inom KBAB. I Kil får klottrare själva sanera. Men problemen med klotter små i Värmland.

Sanering av klotter och reperationer efter skadegörelse kostade Karlstads bostads AB 120 000 kronor under förra året. Och siffran gäller enbart entreprenörskostnader och inkluderar inte bolagets kostnader när bovärdarna ibland utför egen sanering.

Slår man ut kostnaden på KBAB:s 7200 lägenheter, motsvarar kostnaderna för skadegörelse 17 kronor per lägenhet och år.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Vanligaste är det att fönsterglas i trapphus och på ytterdörrar utsätts för skadegörelse.

Jämfört med 2011 har kostnaderna för skadegörelse sjunkit. Då var kostnaden uppe i 277 000 kronor. Vilket för hyresgästerna betydde att 38 kronor av hyran  gick till att betala reperationer och sanering under 2011.

Orsaken till minskningen tror bolagets Vd Mats Enmark är personalens närvaro och bolagets nolltolerans.

Läs ocksåMan gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det"

– Vår personal är ute i områdena och vår policy är att klotter ska tas bort inom ett dygn.

Men borde inte det bli dyrare?

– Man kan fundera på vad siffrorna står för. Det är endast de kostnader vi har för  att vi tar in entreprenörer när vi inte klarar ta bort det själva. Men det blir mindre klotter tack vare att vi inte låter det sitta kvar. Det blir inte intressant att klottra då så det har minskat.

Annons
Läs ocksåSlog sönder sin lägenhet - Orsakade vattenskada för en miljonLägenheten i Fortinovas hyreshus i Lilla Edets kommun demolerades helt av den 40-årige hyresgästen som drabbats av en psykos.

I Värmland i övrigt svarar de flesta bolag som svarat på Hem och Hyras enkät att de har små eller inga problem. Flera påpekar att det där kan ändras snabbt år från år. Det räcker med att ett gäng ungdomar får fel ”intressen” så skjuter kostnaderna i höjden.

Kilsbostäder är det bolag som har det mest radikala sättet att försöka förhindra klotter av dem som svarat på Hem & Hyras enkät. Kan man komma på vem det är som klottrat får klottraren göra rent fasaden igen.

– Vi pratar med föräldern och med ungdomen och hoppas de gör rätt för sig, säger Greg Campbell som är VD på Kilsbostäder och fortsätter:

-Vi har väldigt lite klotter och det har minskat sedan 2011. Men jag vet inte om det beror på att vi låter dem själva göra rent efter sig. Jag tror att det är mer tillfälligheter. Ibland har man ungdomar i området som klottrar och ibland inte.

Så här svarade bolagen I Värmland:

Bolag Svar
Hammaröbostäder

Endast något enstaka fall med klotter, kostnaden för sanering understiger 5 000 per år 2011.

 

Sunne bostads AB De senaste 2 åren har klotter varit ett obefintligt problem, men det går i vågor.

Annons

 

Grums Hyresbostäder  Vi har som tur är inga problem med klotter.
Karlstads Bostads AB

Kostnaden var 120,000 kronor 2012. Vi har ronderande väktare på vissa områden. Vi anmäler all skadegörelse för att polisen ska kunna se var problemen finns och optimera sina insatser. När det gäller klotter så är vårt mål att det ska vara bortsanerat inom 24 timmar. Vissa kvällar är vi ute och vandrar för att synas och skapa trygghet i våra områden. Då kan man även se var det behövs sättas upp mer belysning, gallras ur buskage m.m.

Kristinehamnsbostäder

Klotter ingår i en förvaltningsentreprenad och går inte att få fram siffror på. Kravet i entreprenaden är att klotter skyndsamt skall avlägsnas från fastigheterna. Huruvida det har påverkat att vi har lite klotter vet vi inte, vi tror snarare att polisen lyckades ta några ”busar” för ett par år sedan och efter det har det varit förhållandevis lugnt för oss.

Kilsbostäder

Väldigt lite klotter och nästan ingen extern kostnad. Det som kostar är eget arbete. Klottret har minskat mellan 2011-2012. Kommer vi på vem som klottrat försöker vi prata med föräldrar för att få ungdomen att göra rätt för sig och själv tvätta bort klottret.

Degerforsbyggen

I Degerfors kostar klotter ca 25.000 kr/år 2011. Vi förebygger genom ökad belysning vid skolor och särskild rondering av bevakningsföretag ibland. Klotter diskuteras i skolorna då och då.

Fastighets AB L E Lundberg (Privat hyresvärd som finns i Arvika & Karlstad).

200 000 kronor för sanering i hela bolagets bestånd på 14 orter i hela landet 2012. Tätare rondering, bättre belysning osv.

Läs också Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet Anders fick nota på 12 000 kronor för repor i hissen: "Det är i alla fall mindre än 65 000"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.