Annons

Missade hyra efter mordförsök – förlorar sin lägenhet

Malmö Småbarnspappan sköts ner utanför sin arbetsplats. Efter det tvingades han av säkerhetsskäl att fly från landet och lyckades inte betala hyran. Nu kastar hyresvärden ut honom.
Polisens avspärrningar efter mordförsöket.

Han träffades av tre skott när han stod utanför sin arbetsplats. I armen, höften och buken. Mordförsöket inträffade förra sommaren vid Rosengård centrum. Vittnen berättade för polisen om hur de misstänkta gärningsmännen försvann från platsen springandes längs en gångväg.

Nu förlorar offret för attacken sin bostad som en konsekvens av vad som sedan hände. Efter händelsen flydde mannen utomlands. Han menade att det fanns en hotbild mot hela familjen som gjorde det omöjligt att vara kvar i Sverige. Hyrorna för lägenheten i Malmö släpade redan efter och nu blev det ännu svårare att betala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När han senare mötte sin hyresvärd i tingsrätten berättade han om hur familjen snabbt tvingades lämna bostaden och alla ägodelar när de flydde. Han försökte hyra ut bostaden i andra hand men fick nej från fastighetsägaren.

Annons

Hyresvärden har drivit målet som en avhysning med ett skadeståndskrav, totalt handlar detta om 107 000 kronor. Tingsrätten gick på värdens linje och lägenheten ska enligt domen lämnas tillbaka till fastighetsägaren direkt. Den utkastade hyresgästen får även stå för advokat- och rättegångskostnader på drygt 33 000 kronor.

Mannen har medgett omständigheterna men enligt domen menar han att det vore “moraliskt oskäligt” att kräva honom på pengar, med hänsyn till mordförsöket och hotbilden.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Men enligt tingsrätten finns det ingen annan lösning än att gå med på värdens krav. Mannen har inte kunnat betala och socialtjänsten har heller inte velat ta den biten. Enligt domen får en hyresgäst i den här typen av mål inte kastas ut om orsaken till den uteblivna hyran är “sjukdom eller liknande oförutsedd omständighet”. Men rätten menar att mannen, trots flykten utomlands, ändå har haft möjlighet att betala hyra. Vidare står det att mannens hänvisning till moral är förståelig men inte juridiskt godtagbar.

Annons

En idag 19-årig man dömdes till fem års fängelse för mordförsöket. Uppgifter i polisutredningen pekar mot att en obetald skuld låg bakom skotten. Två andra män friades för övergrepp i rättssak. Enligt åklagaren skulle de ha hotat den skjutne mannen under rättegången gällande mordförsöket.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.