HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt svartuthyrning – 200 hyresgäster blev uppsagda

Huddinge Huge Bostäder har sagt upp 200 hyresgäster som misstänks ha hyrt ut sin lägenhet olovligt i andra hand. 75 av dem har flyttat. En person har ägt ett radhus sedan 2008 men behållit hyresrätten och hyrt ut.
Foto: Flickr/Comparitech.com
Huge Bostäder sade under 2019 upp 200 hyresgäster som misstänks ha hyrt ut lägenheter olovligt i andrahand.

Trenden är tydlig när det gäller hårdare tag mot olovlig andrahandsuthyrning. Allt fler bostadsbolag arbetar aktivt för att få bukt med svartuthyrning. Som exempel så fick Stockholmshem tillbaka 215 hyresrätter till bostadskön under 2019, att jämföra med 143 stycken under 2018.

Ett annat bolag som ökat takten i jakten på misstänkta svartuthyrare är Huge Bostäder, som har gått från noll till hundra när det gäller uppsägningar av hyresgäster som misstänks ha hyrt ut sin lägenhet olovligt.

Läs ocksåHuge avslöjade 46 olovliga uthyrningar

Historiskt har bolaget sagt upp enstaka hyresgäster varje år på grund av att de misstänktes hyra ut sin lägenhet olovligt i andra hand. Men sedan några år har Huge Bostäder anlitat företaget Colligent för att få bort olovlig uthyrning.

Och resultatet har inte låtit vänta på sig. Enligt Greger Nilsson, vice vd i Huge Bostäder har bolaget sagt upp ungefär 200 hyresgäster per år de senaste åren. Av dessa tvingades 75 personer flytta 2019.
– Att inte alla tvingas flytta beror på att det ibland är svårt att bevisa att de hyr ut olovligt. Många är slipade och Många är slipade och fortsätter att vara skrivna på adressen trots att de inte bor där, säger Greger Nilsson

Hur upptäcker ni att hyresgäster hyr ut olovligt?
– Det är olika, men bland annat vid stambyten och ombildningar. Då ser vi att det inte är rätt person som bor i lägenheten, säger han.

Läs också”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”

Bland de ärenden som hamnat i hyresnämnden finns en hyresgäst som hyrt en lägenhet hos Huge Bostäder sedan 2005. Men enligt bolagets utredning har personen inget behov av hyresrätten eftersom han sedan 2008 äger ett radhus. Personen har varit folkbokförd på flera andra adresser under tiden han hävdade att han bodde i trerummaren i Vårby.

En annan hyresgäst har hyrt en lägenhet av Huge Bostäder i Vårby sedan sommaren 2017. Men vid granskning visar det sig att hyresgästen aldrig folkbokfört sig i lägenheten, däremot på flera andra adresser i Stockholm. Sedan oktober 2017 har hyresgästen varit folkbokförd i en lägenhet på Södermalm.

Läs också Tvåa blev sovsal – hyrdes ut för 30 000 kronor Jakten på svartuthyrare gav 252 lägenheter Telge Bostäder säger upp 131 hyresgäster efter granskning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.