Annons

Tvåa blev sovsal – hyrdes ut för 30 000 kronor

Södertälje Socialen betalade hyran för en lägenhet som sedan hyrdes ut till sex personer för 30 000 kronor. Lägenheten är en av 100 som Telge Bostäder tagit tillbaka under 2017.

Telge Bostäder och Telge Hovsjö tog förra året krafttag för att få bukt på olovlig andrahandsuthyrning. Nu syns resultatet. Under 2017 tog bolagen tillbaka 100 lägenheter som hyrdes ut olovligt, att jämföra med 30 stycken 2016, enligt bolagens vd Juan Copovi Mena.

– Det har vi fått tillbaka bara genom att gå på tips men nu har vi anställt en person i 18 månader som ska jobba mer systematiskt med att bland annat kolla folkbokföringsregistret hur många som bor i lägenheterna, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I ett fall hyrde en person ut sin tvårumslägenhet till en annan person som i sin tur hyrde ut den som sovsal med 6 bäddar. När det uppdagades så visade det sig att socialtjänsten betalade hyran för förstahandshyresgästen.
– Hyran för en sovplats var cirka 5 000 kronor, lika mycket som hela hyran var. Så övriga fem hyresgäster var ren förtjänst, säger han.

I ett annat av de uppdagade fallen såg bolaget att en person som varit och kvitterat ut nycklar till sin lägenhet lade ut den på blocket dagen efter.
– Han blev av med den direkt, säger han.

Annons

Bolagen samarbetar med andra hyresvärdar i Södertälje och grannkommunerna och det samarbetet ledde bland annat till att en person avslöjades.
– Han hyrde en lägenhet hos oss och en hos en annan fastighetsägare och sedan bodde han på ett tredje ställe och hyrde ut lägenheterna, säger han.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Han säger att han har pratat med bland annat fastighetsskötare och hyresgäster som säger att vissa lägenheter innehåller 12-15 sovplatser.
– När vi frågar så säger de flesta att de har släktingar på besök. Men vi har pratat med flera personer som säger att de betalat 4 000 – 6 000 kronor för en sängplats så det kan bli 50 000 – 70 000 i månaden, säger han.

Det är mycket pengar, är den organiserade brottsligheten inblandad i det här?
– Ja vi misstänker att en del lägenheter hamnar hos kriminella som sedan hyr ut sängplatser, det går att tjäna mycket pengar på det här. Vi har lämnat några ärenden till polisen.

Annons

Vissa har uppgett att det förekommit hot mot personal som arbetar med det här, stämmer det?
– Ja det förekommer hot men vi agerar inte mot kriminella utan bara direkt mot den vi har ett hyresavtal med, vi måste tänka på säkerheten.

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Hem & Hyra har sökt ansvariga inom socialtjänsten utan att lyckas. När vi pratar med polisen i Södertälje så uppger de att det inte utreder något ärende som rör olovlig andrahandsuthyrning och hänvisar till Polisens Nationella Bedrägericenter, NBC. Men inte heller de utreder något ärende som rör olovlig andrahandsuthyrning.
– Alla vet att det förekommer men det går under radarn, ingen vill prata om det och det är svårt att utreda och bevisa saker, säger Jan Olsson på NBC.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.