Annons

Telge Bostäder säger upp 131 hyresgäster efter granskning

Södertälje Id-kontroll och hård granskning av hyresgäster. Telge Bostäder och Telge Hovsjö ökade satsningar mot olovlig andrahandsuthyrning har gett resultat. Under 2016 sades 30 hyresgäster upp att jämföra med 131 stycken hittills i år.
Foto: Kenneth Samuelsson
Juan Copovi Mena, vd på Telge Bostäder och Telge Hovsjö är nöjd med att ha fått tillbaka lägenheter till de som står i kön.

Telge Bostäder och Telge Hovsjö startade med id-kontroller redan 2016 och det har gett resultat enligt bolagens vd Juan Copovi Mena. 2016 gick bolaget mest på tips och fick då tillbaka 30 lägenehter som hyrdes ut olovligt i andra hand. Men sedan dess har id-kontroller och anställning av flera personer som jobbar med kontroller av misstänkta fall har gett resultat.
– 2017 sade vi upp 100 hyresgäster som hyrde ut olovligt men i år har vi anställt ytterligare en person och är redan uppe i 131 lägenheter, 79 har lämnat tillbaka sin lägenhet självmant, säger han.

Hur ofta gör ni id-kontroller?
– Vi gör 20-30 kontroller per år, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför gör ni kontrollerna?
– Vi gör det när vi är osäkra på om vi pratar med den person som står på kontrakt. I många fall känner vi personen sedan tidigare och behöver inte begära id-kort, säger han.

Annons

Ser du några problem med att det kan vara intigretskränkande att bli krävd på id-kort?
– Jag förstår det där, men det är säkerhetsfråga, vi måste veta att vi pratar med rätt person om hyreskontrakt eller om vi ska säga upp någon, säger han.

Ser du någon risk att det blir fel, att folk inte förstår och lämnar tillbaka sin lägenhet för att de är rädda?
– Av de 131 som vi sagt upp i år har 79 lämnat tillbaka lägenheten självmant, ofta för att de flyttat men behåller lägenheten. Vi granskar alla fall noga innan vi säger upp någon, säger han

Annons
Läs ocksåGårdstensbostäder ser inga lagliga hinder för id-kontroll
Läs också Bostadsbolag vill id-kontrollera sina hyresgäster Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.