HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jakten på svartuthyrare gav 252 lägenheter

Stockholm Flera bostadsbolag försöker bli av med folk som hyr olovligt i andra hand. Under 2018 tog Stockholmsbolagen tillbaka 252 lägenheter som ges till de som står i bostadskön. Flest hyresgäster kastar Stockholmshem ut.
Foto: Flickr/Comparitech.com
Huge Bostäder sade under 2019 upp 200 hyresgäster som misstänks ha hyrt ut lägenheter olovligt i andrahand.

Sedan flera år så arbetar bostadsbolagen med att försöka avslöja olovlig andrahandsuthyrning och ta tillbaka lägenheter. Men hur många svartuthyrare bolagen lyckas avslöja är olika hos de tre kommunala bolagen Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem.

Stockholmshem har lyckats bäst och tog tillbaka 143 lägenheter under 2018, medan Familjebostäder tog tillbaka 66 lägenheter och Svenska Bostäder ligger i botten med 43 lägenheter.

Läs ocksåTelge Bostäder säger upp 131 hyresgäster efter granskning

Men trots att Stockholmshem återtog 143 lägenheter förra året är det långt från 2005 då 250 lägenheter togs tillbaka. Thomas Mundebo, chef hyresjuridiska enheten på Stockholmshem, berättar att minskningen beror på att folk har blivit skickligare på att dölja olovlig andrahandsuthyrning än tidigare.
– Antalet lägenheter har minskat trots att vi har fler jurister som jobbar med det idag, säger han.

Svenska Bostäder har som mål att ta tillbaka 100 lägenheter per år, en bra bit från de 43 lägenheter som togs tillbaka 2018.

Birgitta Gradin, uthyrningssamordnare på Svenska Bostäder, förklarar varför inte målet nåtts.

Läs ocksåHuge avslöjade 46 olovliga uthyrningar

–Det beror sannolikt på resursbrist. Stockholmshem har sedan många år resurser avsatta för att systematiskt arbeta med frågan, det har inte Svenska Bostäder haft samma möjlighet till men vi arbetar på det, skriver hon i ett mejl.

Läs också Tvåa blev sovsal – hyrdes ut för 30 000 kronor Bostadsbolag vill id-kontrollera sina hyresgäster Carl öppnade hemmet för kompisfamiljen - hotades av vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.