Annons

Mitt Albys vd portades från Hyresgästföreningens möte

Botkyrka Vd:n för Mitt Alby tvingades lämna Hyresgästföreningens informationsträff om ombildning. Fel beslut menar, Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem.

– Ska vi vara en öppen och transparant organisation så ska mötena vara öppna för alla, även vd:n. Jag gillar inte att det framstår som att vi har en dold agenda, vi har inget att dölja, säger Simon Safari.

Bakgrunden till incidenten på mötet den 26 februari är att Mitt Alby har undersökt hyresgästernas intresse för att ombilda. Därefter har bolaget och Hyresgästföreningen haft informationsmöten. Flera representanter från Hyresgästföreningen var med på Mitt Albys informationsmöte, men när bolagets vd Mattias Tegefjord ville komma på Hyresgästföreningens informationsmöte var det stopp. Den ansvariga verksamhetsutvecklaren meddelade att han inte var välkommen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men när jag pratade med ordförande i lokala hyresgästföreningen på Albyberget och Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem sade de att jag var välkommen så jag gick dit.

Efter en kort tid blev han dock ombedd att lämna mötet av en tjänsteman från Hyresgästföreningen.

– Det verkar inte finnas någon samsyn inom Hyresgästföreningen, jag fick olika budskap av olika representanter för organisationen, säger han.

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Han säger också att personal från Hyresgästföreningen har delat ut flygblad i Alby med budskapet att de ska försöka stoppa ombildningen, vilket gjorde honom förvånad.

– Jag förstår att Hyresgästföreningen inte gillar att det ombildas, men jag trodde inte att man aktivt motarbetade ombildningar.  Att informera om för och nackdelar med en ombildning är bra men att aktivt motarbeta känns lite märkligt, säger han.

Annons

Mattias Rosenqvist, chef för boutvecklingsenheten på Hyresgästföreningen region Stockholm, som har ansvar för verksamhetsutvecklingen, står bakom beslutet att be vd:n lämna mötet.

Läs ocksåHan blir ny vd för Uppsalahem

 – Hyresgästerna ville kunna tala fritt och det är lättare att göra det om det bara är hyresgäster på mötet. Därför kom det önskemål om att vd:n skulle lämna mötet, säger han.

Mitt Albys vd, hävdar att personal från Hyresgästföreningen delat ut flygblad med budskapet att ombildningen ska stoppas. Är Hyresgästföreningens linje att aktivt försöka stoppa ombildningen på Albyberget?

– Jag kommer inte besvara vad vd påstår eller inte.

Ok, men oavsett vad vd:n säger, kan du svara på frågan om Hyresgästföreningen aktivt motarbetar en ombildning på Albyberget?

– Hyresgästföreningen arbetar för medlemmarnas intressen. Vårt uppdrag är att se till att medlemmarna får korrekt och saklig information när en ombildning är på gång så att de kan fatta ett välgrundat beslut om hur de vill göra. Det är den enskilda hyresgästen som fattar beslut om hen vill köpa sin lägenhet, ingen annan.

Ska jag tolka det som att man inte aktivt motarbetar ombildningen?

Annons

 – Det är nog en korrekt tolkning.

Simon Safari tycker också att det är viktigt att människor vågar prata men tycker ändå det var fel beslut att tvinga vd:n att lämna mötet.

– Han kunde fått sitta med ett tag och sedan gå. Risken är att vi inte får komma på deras möten och det är bra att vi kan göra det. Det blir lite konstigt när vi är kritiska till att vi inte får komma på till exempel ombildningskonsulternas möte och så håller vi själva hemliga möten, säger han.

 

 

Läs också 800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning Albyberget – hyresgästerna blev en handelsvara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.